Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Λύση στην αδειοδότηση 1.700 ελαιοτριβείων με τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης


Λύση στην αδειοδότηση 1.700 ελαιοτριβείων με τροποποίηση της ΚΥΑΛύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στη συμμόρφωση των 1700 ελαιοτριβείων ανά την Ελλάδα στις ανεφάρμοστες προϋποθέσεις που έβαζε η νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων, δίνει η τροποποίηση της γνωστής ΚΥΑ.
 
Τις αλλαγές παρουσίασε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη ο ΓΓ βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, στον σύνδεσμο ελειοτριβέων Λέσβου ο οποίος και ανέδειξε προ διετίας πανελλαδικά το πρόβλημα.
 
Σήμερα με τη νομοθεσία έχουν συμμορφωθεί μόλις 400 ελαιοτριβεία σε όλη την Ελλάδα ενώ στην πράξη διαπιστώθηκε ότι οι προϋποθέσεις που έθετε η Κοινή Υπουργική Απόφαση ήταν πρακτικά ανεφάρμοστες.
 
Όπως τόνισε ο κύριος Ζαφείρης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Λέσβου, με τις αλλαγές που ενσωματώθηκαν στην ΚΥΑ, για πρώτη φορά ο κατσίγαρος δε θεωρείται απόβλητο αλλά «πόρος» και δίνεται πλέον η δυνατότατα αξιοποίησής του για την λίπανση του ελαιώνα εξοικονομώντας χρήματα για τον παραγωγό και δίνοντας υπεραξία στο παραγόμενο προϊόν.
 
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να αναβαθμιστούν και άλλα προϊόντα όπως το πυρηνόξυλο που αποτελεί μια καταπληκτική ζωοτροφή, ειδικά για τη Λέσβο που οι παραγωγοί πληρώνουν υπέρογκα ποσά για το σκοπό αυτό.
 
Στα ελαιοτριβεία θα δοθεί μια προσωρινή άδεια λειτουργίας ενός χρόνου, μέχρι να προλάβουν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, ενώ με την άδεια αυτή θα μπορέσουν να συμμετέχουν και στα προγράμματα που θα προκηρυχτούν το αμέσως επόμενο διάστημα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για να χρηματοδοτηθούν για τις υποδομές-οχήματα-εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη συμμόρφωσή τους σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των αποβλήτων.
 
 
Οι ελαιοτριβείς της Λέσβου
 
Από την πλευρά τους απόλυτα ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή δήλωσαν οι ελαιοτριβείς. Ο πρόεδρος του συνδέσμου ελαιοτριβέων Λέσβου, Γιώργος Κατζανός τόνισε ότι «τα τρία υπουργεία πήγαν κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και διόρθωσαν αυτή την ΚΥΑ και έτσι τώρα δε θα ζητιανεύουμε μια άδεια λειτουργίας για τα ελαιοτριβεία μας».
 
Ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Ηλίας Πολυχνιάτης, χημικός ο ίδιος που ανέλαβε προσωπικά τα τελευταία χρόνια την υπόθεση τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας τόνισε ότι «από τη Λέσβο ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια από την οποία ωφελείται όλη η χώρα».
 
Οι ελαιοτριβείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διφασική ή τριφασική λειτουργία. Στην διφασική λειτουργία τα απόβλητα είναι λίγα αλλά απαιτούνται κοστοβόρες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία της πυρήνας. Στην τριφασική λειτουργία που επιλέγουν τα 45 ελαιοτριβεία της Λέσβου, οι απαιτήσεις για την διάθεση των υγρών αποβλήτων, απλοποιούνται, ενώ με τεχνικές παρεμβάσεις δίνεται ακόμα και η δυνατότητα της υδρολίπανσης στον μικρό και δυσπρόσιτο κλήρο του νησιού. Αν και η παραγωγή κατσίγαρου στη Λέσβο, με τις ποσότητες που ορίζει η τροποποιημένη ΚΥΑ, καλύπτει μόλις το 15 με 20% του ελαιώνα, αφού για 2.000 τόνους ελιές, παράγεται κατσίγαρος για 100 στρέμματα ελαιόδεντρα.
 
Οι ελαιοπαραγωγοί από την υδρολίπανση θα κερδίσουν πολλά χρήματα που θα έδιναν για λιπάσματα, ενώ σκέψεις υπάρχουν να χρησιμοποιηθεί ο κατσίγαρος και για την υδρολίπανσή σε βοσκοτόπια προκειμένου να ενισχυθούν με χρήσιμα στοιχεία που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά γάλα αλλά και κρέας.
 
Βέβαια για να βρεθούν και να συνεργαστούν όλοι αυτοί οι κλάδοι παραγωγής (ελαιοτριβεία, ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, τουριστικοί φορείς), θα πρέπει να οργανωθεί ένα δίκτυο συνεργασίας και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθά στην χρηματοδότηση τέτοιων συμπράξεων.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται τα αρμόδια υπουργεία τόνισε στην ΕΡΤ ο ΓΓ Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης και μετά το Γενάρη θα παρουσιαστεί το πλαίσιο αυτού του δικτύου.


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου