Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η Ελλάδα επεκτείνει το δίχτυ προστασίας της ελληνικής και της μεσογειακής φύσης

 
© Γ. Ρηγούτσος / WWF Ελλάς
Η επέκταση του δικτύου περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα και κυρίως στο θαλάσσιο τμήμα του αποτελεί ένα βήμα εξαιρετικής σημασίας για την προστασία της φύσης στη χώρα μας αλλά και τη Μεσόγειο. Μετά την κομβική αυτή εξέλιξη, το ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας για την ελληνική φύση θα καλύπτει το 28% περίπου των εδαφών της χώρας και το 22% περίπου της θάλασσάς της, ενώ η Ελλάδα αυξάνει τη συμβολή της στον παγκόσμιο στόχο για το ποσοστό κάλυψης προστατευόμενων περιοχών. Τώρα είναι επιτακτικό να διασφαλιστεί άμεσα η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών.
 
Μετά την επέκταση του δικτύου Natura 2000 που δημοσιεύτηκε με την υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το δίκτυο των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά, με την επέκταση 63 υφιστάμενων περιοχών και τον χαρακτηρισμό 32 νέων. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως τη θαλάσσια έκταση του δικτύου που από 6,12% που ήταν μέχρι πρότινος, διευρύνεται στο 22% περίπου.

«Η σημασία της κίνησης της Ελλάδας έχει προεκτάσεις πέρα από τα εθνικά μας σύνορα. Η προσθήκη των ελληνικών θαλάσσιων περιοχών Natura αυξάνει σημαντικά και το συνολικό ποσοστό κάλυψης προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, που ακόμα υπολείπονται του παγκόσμιου στόχου», τόνισε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς και Πρόεδρος της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF. «Ο χαρακτηρισμός των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών είναι απαραίτητος για τη διατήρηση μίας ζωντανής θάλασσας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η αλιεία και ο τουρισμός».

Η σημαντική αυτή απόφαση από τη μία αντικατοπτρίζει τον πλούτο της ελληνικής φύσης και ειδικά των ελληνικών θαλασσών. Από την άλλη δημιουργεί προβληματισμό, καθώς μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στην εφαρμογή των υποχρεώσεών της ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να μη μένουν μόνο στα χαρτιά. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί στόχοι διατήρησης για τις περιοχές Natura 2000 ενώ έχουν εγκριθεί μόνο 2 σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

Επεκτείνοντας το δίκτυο περιοχών Natura 2000, η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, όπως προκύπτουν από τη διεθνή Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα. Η Ελλάδα τηρεί τη
δέσμευση της, τον περασμένο Οκτώβριο στο παγκόσμιο συνέδριο “Our Ocean” στη Μάλτα, για αύξηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών σε ποσοστό 20% μέχρι το 2020.

Η συμπλήρωση του δικτύου Natura 2000, αποτελεί ακόμη εξαιρετικής σημασίας βήμα για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση στη χώρα μας. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν είχε χαρακτηρίσει επαρκή αριθμό θαλάσσιων περιοχών Natura ώστε να προστατεύει θαλάσσια προστατευόμενα είδη και τύπους οικοτόπων, όπως θαλασσοπούλια και λιβάδια ποσειδωνίας. Οι προτάσεις της Ελλάδας θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κρίνει κατά πόσο συμπληρώνει τα κενά που είχαν εντοπιστεί.

«Με την απόφασή της για επέκταση των περιοχών Natura 2000, η Ελλάδα παραμένει συνεπής στη στάση που κράτησε κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση, υποστηρίζοντας τότε ότι απαιτείται καλύτερη εφαρμογή τους», δήλωσε η Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον του WWF Ελλάς για να συμπληρώσει: «Ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Ο χαρακτηρισμός των προστατευόμενων περιοχών δεν επαρκεί για την αποτελεσματική προστασία τους. Απαιτείται ολοκληρωμένη διαχείριση, ένα λειτουργικό σύστημα διοίκησης, το οποίο θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επαρκή χρηματοδότηση. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να σπεύσει ώστε να εξασφαλίσει αυτά τα απαραίτητα στοιχεία. Το σχετικό σχέδιο νόμου για το μέλλον των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών που είδαμε πριν ένα μήνα στη δημόσια διαβούλευση ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αν δεν κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες, υπάρχει κίνδυνος από την 1η Ιανουαρίου, οι νέες αυτές περιοχές, να αποκτήσουν μόνο στα χαρτιά δίχτυ προστασίας και να μείνουν μετέωρες, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και χρόνια με το 70% του δικτύουNatura 2000 στη χώρα».
 
 
Περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632,
i.kantas@wwf.gr.


πηγή: http://www.wwf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου