Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

"Πράσινο Σινικό Τείχος" προσπαθει να αποτρέψει την ερημοποίηση

 
 
Το Gobi είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη έρημος στη Γη, μετατρέποντας σχεδόν 2.250 μίλια βοσκοτόπων ετησίως σε αφιλόξενη έρημο. Αυτή η επέκταση της ερήμου σε ένα χώρο που κάποτε ήταν κατάλληλος για τη γεωργία και κτηνοτροφία δημιουργεί συνεχείς αμμοθύελλες που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις κοντινές πόλεις. Η ερήμωση είναι μια υποβάθμισης της γης, όπου το γόνιμο χώμα μετασχηματίζεται σε άγονη γη. Οι αιτίες είναι τόσο ανθρωπογενείς όσο και κλιματικές. Η φρενήρης ανάπτυξη της Κίνας κατά τον 20ο αιώνα κατέστρεψε τους πόρους ξυλείας της χώρας με τη αποψίλωση των δασών, και τη υπερβόσκηση, ενώ η διάβρωση και η εξάντληση των υδάτινων πόρων επιτάχυναν την απερήμωση κατά το δεύτερο μισό του αιώνα.
 
Εκτός από τις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες, η ταχεία απερήμωση της Κίνας αποτελεί σοβαρή πολιτική απειλή για το Πεκίνο. Καθώς οι πόλεις καταπίνονται από ερήμους, και οι οικονομίες τους, και η κυβέρνηση αναγκάζεται να συνεχίσει να απομακρύνει τους ανθρώπους από τις υποβαθμισμένες εκτάσεις. Μεταξύ 2003 και 2008, 650.000 άνθρωποι που ζούσαν στην επαρχία της εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν εκ νέου. Ταυτόχρονα η Κίνα πέρασε ήδη μιας κρίση λειψυδρίας όπου η χώρα έχασε το 6,2% της γεωργικής της γης από το 1997 έως το 2008, ενώ ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια άτομα, η απερήμωση θέτει σοβαρό κίνδυνο στην επισιτιστική ασφάλεια .

Από το 1978, η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Πρόγραμμα Δασών Τριών Βόρειων Καταφυγίων - γνωστότερο ως το Μεγάλο Πράσινο Τείχος - το οποίο αποσκοπεί να σταματήσει το γκρεμό Gobi κατασκευάζοντας ένα τοίχο δέντρων μήκους 2.800 μιλίων για να εμποδίσει την πορεία του. Μέχρι σήμερα έχουν
φυτευτεί περισσότερα από 66 δισεκατομμύρια δέντρα, δημιουργώντας το μεγαλύτερο τεχνητό δάσος στον κόσμο.

Μέχρι το 2000, Το Duolun, νοτιοανατολικά της έρημου Gobi, ήταν 87% της έρημος, με έντονες ανεμοθύελλες που έφταναν προς τα νότια κοντά στο Πεκίνο. Η κατάσταση ήταν τόσο έντονη που τότε - ο πρωθυπουργός Ζου Ρονγκτζί δήλωσε: «Είναι επιτακτική η κατασκευή οικολογικών φραγμών». Από τότε,
εκατομμύρια πεύκα έχουν φυτευτεί σε συνολικά περίπου 200.000 στρέμματα, και σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, το 31% του Duolun είναι πλέον δάσος.
 
 
Η απόφαση της Κίνας είναι να οικοδομήσει ένα "Πράσινο Σινικό Τείχος", να προωθήσει τη φύτευση δέντρων ως καθήκον για τις επόμενες δεκαετίες, είναι ένα εντυπωσιακά φιλόδοξο σχέδιο: Μέχρι το 2050, εκατομμύρια στρέμματα δασών σε μια ζώνη μήκους μέχρι 3.000 μιλίων. Το έργο έχει παγκόσμια σημασία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η απερήμωση επηρεάζει άμεσα περισσότερα από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησαν μαζικά έργα αναδάσωσης τον περασμένο αιώνα και πάνω από είκοσι αφρικανικές χώρες εργάζονται σήμερα με στόχο ένα πράσινο φράγμα ενάντια στη διεισδυτική Σαχάρα. Αλλά η σταυροφορία της Κίνας αποτελεί μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες μέχρι σήμερα για το κατά πόσον η ανθρωπότητα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι πολύ σημαντικά. Χιλιάδες στρέμματα ερήμων έχουν σταθεροποιηθεί. Η συχνότητα των αμμοθυελλών σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε κατά 20 % μεταξύ του 2009 και του 2014. Η κρατική Δασική Διοίκηση ισχυρίζεται ότι το Πράσινο Σινικό Τείχος, μαζί με ορισμένα επιπρόσθετα προγράμματα φύτευσης που επιβλέπει, έχει αρχίσει να αναστρέφει τη συνολική επέκταση των ερήμων.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου