Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Η σημασία της Παραδοσιακής κατοικίας στην Ηλεία


laografia-1.jpgΗ Λαογραφία ως γέφυρα του παρόντος με το παρελθόν
 
Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση λαογραφικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος φιλοξενήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 2017 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου-Λαογραφικού Μουσείου Λαμπετίου. Γενικός τίτλος της ήταν «Η παραδοσιακή κατοικία της Ηλείας με αναφορές στο Λαογραφικό Μουσείο Λαμπετίου» και συνδιοργανωτές η Ενορία Αγίου Νικολάου Λαμπετίου και η ομάδα ¨Φίλοι της Δημόσιας Ηλειακής Βιβλιοθήκης¨, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του Διαδικτύου.

Στην έναρξη της εκδηλώσεως τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο εφημέριος Λαμπετίου π. Διονύσιος Μιχαλόπουλος, ενώ ομάδα μαθητών του τοπικού Κατηχητικού Λαμπετίου με τον συντονισμό της Δασκάλας Γαλανοπούλου Κωνσταντίνας παρουσίασε Χριστουγεννιάτικους ύμνους της Εκκλησίας και Παραδοσιακά Κάλαντα από όλην την Ελλάδα. Ακολούθως η Ιστορικός και Αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου μίλησε για την Ιστορία του Λαμπετίου αλλά και την σημασία της Παραδοσιακής κατοικίας στην περιοχή μας, που χρειάζεται την φροντίδα όλως μας.

Το θέμα «Μορφολογία παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής-Αειφορία και αντισεισμική προστασία των παλαιών οικιών» ανέπτυξε ο Πολιτικός Μηχανικός Αχιλλέας Αναστασίου που εξήγησε με την βοήθεια διαφανειών τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των κατασκευαστών παλαιών κατοικιών.

Τέλος ο Μηχανολόγος Μηχανικός Διονύσιος Νικολακόπουλος ενεργειακή και λειτουργική αυτονομία της παλαιάς αγροτικής κατοικίας. Την σειρά των ομιλιών έκλεισε ο Φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας με αναφορά στον Προβιομηχανικό Πύργο και την Λαογραφία, αλλά και το πώς δημιουργήθηκε το Λαογραφικό Μουσείο του Λαμπετίου με την συνδρομή όλων των κατοίκων λίγα χρόνια πιο πριν. Το Μουσείο αυτό πέρα από την διδακτική του αξία για μικρούς και μεγάλους αποτελεί μία γέφυρα του παρελθόντος με το παρόν.

Με ένα ποίημα του Ανδρέα Καπογιάννη, που απήγγειλε ο ίδιος με θέμα την θάλασσα του Αγίου Ανδρέα ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, ενώ προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκίσματα και αναψυκτικά από την τοπική Ενορία του Αγίου Νικολάου Λαμπετίου και ανταλλάχθηκαν ευχές για Καλά Χριστούγεννα και Καλές εορτές. Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο τ. Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Κωνσταντίνος Μποσμής, η Σύμβουλος Αθλητισμού και Εθελοντισμού του Δημάρχου Πύργου κ. Ευγενία Χριστοπούλου, ο ιατρός κ. Σπύρος Παπαγεωργίου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παντοκράτωρ» κ. Χαρά Ρόρρη κ.ά.



πηγή: https://www.ilialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου