Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Τέσσερις χώρες στα Βαλκάνια συμπράττουν για την Κλιματική αλλαγή

 
 
«Μαθαίνω για τα Δάση, για την Κλιματική Αλλαγή Αναλαμβάνω Δράση»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα η τριήμερη συνάντηση εργασίας που σηματοδότησε την έναρξη της δράσης «Μαθαίνω για τα Δάση, για την κλιματική αλλαγή Αναλαμβάνω δράση». Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς Προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» που συντονίζει το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE). Έχει θέμα την κλιματική αλλαγή και επικεντρώνεται στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στα δάση, αλλά και στο ρόλο των δασών για τον μετριασμό των επιπτώσεών της.

Η εν λόγω δράση θα υλοποιηθεί πιλοτικά τη σχολική χρονιά 2017-2018 ενώ συμμετέχουν σε αυτήν 15 σχολεία σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία, με συντονιστές τις οργανώσεις-μέλη του FEE στις εν λόγω χώρες. Την δράση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία γίνεται πράξη χάρις την ευγενική υποστήριξη της TetraPak. Η δράση στηρίζεται από το FEE καθώς και τη Διεύθυνση A/βάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.

Τη συνάντηση άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ, Νίκος Πέτρου, που καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια μίλησε για την βιοποικιλότητα των δασικών οικοσυστημάτων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Οι Κώστας Καρτάλης, καθηγητής στο τμήμα περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ και Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, υπεύθυνος του ΚΠΕ Αργυρούπολης, αναφέρθηκαν αντίστοιχα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε παραμέτρους που επηρεάζουν τη διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων και στις εσφαλμένες αντιλήψεις που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές. Χαιρετισμό εκ μέρους του FEE απηύθυνε ο Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση», Barry McGonigal. Η Αλίκη Μιμιλίδου, υπεύθυνη του τομέα περιβάλλοντος της TetraPak στη νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασε την περιβαλλοντική πολιτική και τις δράσεις της ΤetraPak ενώ αναφέρθηκε στην γόνιμη συνεργασία με την ΕΕΠΦ. Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με βιωματικά εργαστήρια στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και στη συνέχεια στο μοναστήρι της Καισαριανής στον Υμηττό.

Η συνάντηση έδωσε στους εκπαιδευτικούς, συμμετέχοντες των τεσσάρων χωρών την ευκαιρία να αντλήσουν χρήσιμα στοιχεία από επιστημονικές παρουσιάσεις εστιασμένες στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στα δάση. Μπόρεσαν να ανταλλάξουν εμπειρίες, καλές πρακτικές και απόψεις για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που εφαρμόζουν στις χώρες τους, να εφαρμόσουν βιωματικές δραστηριότητες στο πεδίο και να συνθέσουν από κοινού το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο της δράσης. Επίσης είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν τα κοινά δρώμενα που προβλέπονται να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες στο δεύτερο εξάμηνο της σχολικής χρονιάς.

Η διαβαλκανική σύμπραξη για την κλιματική αλλαγή ενισχύει την πολυπολιτισμική προσέγγιση στην εκπαίδευση, περνώντας στους μαθητές το μήνυμα ότι το δάσος είναι «κοινό αγαθό», ενώ ταυτόχρονα οι τοπικές διαφοροποιήσεις εμπλουτίζουν το γνωστικό τους υπόβαθρο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι μαθητές - ως μελλοντικοί πολίτες - να μάθουν «να σκέφτονται παγκόσμια και να δρουν τοπικά» προς όφελος των δασικών οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών.
 
 
πηγή: https://eepf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου