Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Αλλάζει η εικόνα της «γκρίζας» Θεσσαλονίκης, με Μητροπολιτικό Πάρκο και 4 πνεύμονες πρασίνου σε 1000 στρέμματα

 
 
Η πρώτη φορά που κυβέρνηση αποδίδει σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και ελεύθερους χώρους, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στις τοπικές κοινωνίες, ανεκμετάλλευτους δημόσιους χώρους που επί χρόνια ρημάζουν
 
«Ενίοτε κάποιοι αγώνες δικαιώνονται (...) Σήμερα κάνουμε ένα βήμα είμαι χαρούμενος γιατί γίνεται πράξη μια κυβερνητική δέσμευση, αυτός ο ιστορικός, κρίσιμος χώρος για την πόλη της Θεσσαλονίκης των 336 στρεμμάτων αποδίδεται σήμερα στους πολίτες της περιοχής» είχε τονίσει, τον περασμένο Μάρτιο, ο Αλέξης Τσίπρας στην τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο, για να μετατραπεί σε ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο.
 
Σύντομα, απ' ό,τι φαίνεται, αντίστοιχη σύμβαση θα υπογραφεί για το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» στην Καλαμαριά, ενώ δρομολογείται και δημιουργία δύο άλλων πάρκων, το ένα στον χώρο της ΔΕΘ και το άλλο στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, όπου και θα γίνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση αποδίδει σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και ελεύθερους χώρους, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στις τοπικές κοινωνίες, ανεκμετάλλευτους δημόσιους χώρους που επί χρόνια ρημάζουν. Όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, η πόλη θα αποκτήσει ένα άλλο, πολύ πιο ανθρώπινο πρόσωπο, που θα αναβαθμίσει και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.
 
 
Στην ανατολική πλευρά το «Κόδρα»
 
Αύριο (Σ.Μ. σήμερα Δευτέρα) το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς αναμένεται να αποφασίσει (σ.σ.: επιτέλους...) την κατάθεση του αιτήματος προς το υπουργείο Οικονομικών για την απόδοση 260 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου "Κόδρα". Το σχέδιο της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης είναι ήδη έτοιμο εδώ και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα ικανοποιηθεί ένα ακόμη αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης. Αν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου πρώην στρατοπέδου είναι δαιδαλώδες, αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και συστηματική δουλειά οι γόρδιοι δεσμοί λύνονται πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι θα φανταζόταν οποιοδήποτε. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι και σ' αυτήν την περίπτωση σημαντικό ρόλο έπαιξε το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τα στελέχη του οποίου δούλεψαν συστηματικά, συνεργαζόμενα με τον δήμο και τα αρμόδια υπουργεία για να δοθεί λύση σε κάθε πρόβλημα που ανέκυπτε. Ευτυχώς ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης δεν φαίνεται να προσχώρησε στη μαξιμαλιστική λογική τού «όλα ή τίποτε», που, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανόλη Λαμτζίδη, «...μπορεί να οδηγήσει στο τίποτε, δηλαδή να βρεθούμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα». Έτσι, εφόσον καταθέσει ο δήμος το σχετικό αίτημα εντός των επόμενων ημερών, σύντομα θα έχει στη διάθεσή μια τεράστια έκταση - φιλέτο, 280 στρεμμάτων, για να τη διαμορφώσει τα επόμενα χρόνια σε ένα υπερτοπικό πάρκο, πνεύμονα πρασίνου, με χώρους αναψυχής, παιδότοπους, χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και χρήστες όλους τους πολίτες της Καλαμαριάς και της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Για την συνέχεια του άρθρου μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://tilevoasartas.blogspot.gr/2017/12/4-1000.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου