Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Αγρίνιο. Ημερίδα για την ανακύκλωση: “Αναγκαία η μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας”


Με σημαντικές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. με θέμα: «Ανακύκλωση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Θεσμική Υποχρέωση, Κοινωνική Στάση».

Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Γκούντας αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση της ανακύκλωσης και καλωσόρισε τον Δ. Πολιτόπουλο, πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ο οποίος επισήμανε την ανάγκη μείωσης της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας τονίζοντας ότι είναι ζήτημα επιβίωσης: «Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και εν τέλει να βλάψουν όλους εμάς. Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια. Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δις πλαστικές σακούλες».

Ο Δ. Παπασωτηρίου, Υπεύθυνος Τμήματος Marketing & Επικοινωνίας με ΟΤΑ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ανέφερε: «Σήμερα πάνω από 7.200 μπλε κώδωνες είναι τοποθετημένοι σε ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με 213 ΟΤΑ εξυπηρετώντας 16.000 επιχειρήσεις. Σε μία εποχή που οι φυσικοί πόροι μειώνονται, το κλίμα αλλάζει και η κατάσταση του πλανήτη κρίνεται κρίσιμη, η περιβαλλοντική μας εκπαίδευση και δράση μετατρέπεται σε βασική αξία. H Ανακύκλωση Συσκευασιών είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος να επηρεάσουμε θετικά τον κόσμο που ζούμε». Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λ. Μπλέτσας, αναφέρθηκε στην ανακύκλωση ως δείκτη πολιτισμού και εργαλείο ανάπτυξης ενώ ο Χ. Νταλιάνης, Δ/ντης καθαριότητας & ανακύκλωσης του Δ. Αγρινίου αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου για την δημιουργία Βιώσιμου Περιβάλλοντος.

Ο Δήμαρχος Αγρίνιου Γιώργος Παπαναστασίου σε σύντομο χαιρετισμό τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Αγρινίου είναι σταθερά προσανατολισμένος στην δημιουργία βιώσιμης πόλης, με υποδομές και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών και τη βελτίωση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας περιοχής, δημιουργούμε τις βάσεις για αποτελεσματικότερη οργάνωση και διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι διεθνώς ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Η σύγχρονη αντίληψη για την περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση τους στηρίζεται στην ανακύκλωση με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Στον Δήμο Αγρινίου, στο επίκεντρο όλων των πρωτοβουλιών και των προγραμματικών στόχων μας είναι ο τομέας της καθαριότητας και η προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια δύσκολη μάχη αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την κερδίσουμε. Και μέχρι στιγμής έχουμε κάνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Στον Δήμο μας έχουν αναπτυχθεί 1300 κάδοι ανακύκλωσης. Σε πανελλαδικό επίπεδο έχουμε ξεπεράσει το μέσο όρο σε ποσοστό ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Δεν εφησυχάζουμε και γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξοικονόμησης και ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων. Η προστασία τους αποτελεί εθνικό στοίχημα».



πηγή: http://www.agrinioculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου