Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017

Ανακαλύφθηκε σπάνια περίπτωση Καρχαρία. Ανέπτυξε αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα

 
Ανακαλύφθηκε σπάνια περίπτωση Καρχαρία: ανέπτυξε αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα
 
Στις ακτές της Ταϊβάν, οι αλιείς ανακάλυψαν κάτι σπάνιο: έναν καρχαρία με πλήρη ανεπτυγμένα αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Πολλά ψάρια έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν από αρσενικό σε θηλυκό ή το αντίστροφο, όταν κάτι τέτοιο κρίνεται βολικό για αναπαραγωγή. Όχι όμως οι καρχαρίες οι οποίοι αναπτύσσουν είτε αρσενικά είτε θηλυκά όργανα πριν από τη γέννησή τους.
 
Οι καρχαρίες Intersex είναι εξαιρετικά σπάνιοι λέει ο Carl Meyer, θαλάσσιος βιολόγος στο πανεπιστήμιο στη Χαβάη. Ο καρχαρίας του είδους Pacific Spadenose, μήκους 50 εκατοστών, αλιεύθηκε στα νότια της Ταϊβάν και βρέθηκε στη συνέχεια για μελέτη στο Xiamen της Κίνας τον Ιανουάριο του 2017.

Εξωτερικά, ο καρχαρίας φαίνεται να είναι ενήλικος αρσενικός, με ένα πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα αναπαραγωγής και με το πέος του να εκτείνεται από το πυελικό πτερύγιο. Όταν όμως ο καρχαρίας εξετάστηκε εσωτερικά διαπιστώθηκε ότι έχει ένα πλήρες ερμαφρόδιτο γονάδιο με ωοθηκικό και ορχικό ιστό καθώς και αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά τμήματα. Περαιτέρω ανάλυση από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Xiamen αποκάλυψε βιώσιμα γεννητικά κύτταρα και των δύο φύλων, πράγμα που σημαίνει ότι ο καρχαρίας θα μπορούσε να λειτουργεί αναπαραγωγικά και ως αρσενικό και ως θηλυκό.

Όπου έχει παρατηρηθεί διαφυλικός χαρακτήρας στους καρχαρίες, τα σαλάχια και διάφορα άλλα ψάρια - τα διαφορετικά όργανα του φύλου συνήθως σχηματίζονται μόνο εν μέρει και συνήθως επικρατεί η μία από τις δύο ομάδες οργάνων στην ανάπτυξη. Αυτή η περίπτωση μοιάζει όμως πιο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα καθώς δεν συμβαδίζει με τα έως τώρα ευρήματα. Δεν είναι σαφές κατά πόσον οι intersex καρχαρίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά όργανα για αναπαραγωγή. Για παράδειγμα οι ερευνητές δεν έχουν καταγράψει ποτέ έναν τυπικό intersex καρχαρία που να φέρει ένα ζωντανό έμβρυο στη μήτρα του. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν είναι γνωστά για την αναπαραγωγή καρχαρία, λέει ο Chris Lowe, ένας θαλάσσιος βιολόγος στο California State University, Long Beach.

Tα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και μεταξύ άλλων οι επιστήμονες που θα μελετήσουν το είδος καλούνται να διαπιστώσουν αν η διπλή αυτή φύση του ψαριού έχει ενισχυθεί από ανθρώπινους παράγοντες ή αν είναι φυσική εξέλιξη.

Ορισμένες πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει την αυξανόμενη επικράτηση των intersex χαρακτηριστικών σε ψάρια στις λίμνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας πως είναι ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να συνδεθεί με την παρουσία οιστρογόνων και άλλων ορμονών στα λύματα. Αλλά τα στοιχεία είναι ελάχιστα και κάθε φορά που ένα τέτοιο πλάσμα παρατηρείται προκύπτουν συνεχώς χρήσιμες πληροφορίες.

«Η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν είναι σίγουρα ο μόνος λόγος για τον οποίο αυτό θα μπορούσε να συμβεί κατά καιρούς», λέει ο ειδικός βιολόγος. «Οι καθαρά γενετικοί οδηγοί θα μπορούσαν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τι συμβαίνει κατά την αναπαραγωγική ανάπτυξη. Θα μπορούσε να υπάρξει μια γενετική αστοχία κώδικα που καταλήγει σε ένα σπάνιο παράδειγμα διασταύρωσης σε ένα είδος», προσθέτει.πηγή: http://www.cityportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου