Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Ο ρυγχίτης καταστρέφει την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης

 
ρυγχίτης ελαιόλαδο ελιές παραγωγή βεντέμα χιλετζάκης
 
Μ.Χιλετζάκης: Περιμέναμε βεντέμα, αλλά έχουμε μείωση της παραγωγής στο μισό
 
Διαψέυδονται οι αισιόδοξες προβλέπεις για την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης φέτος, αφού το έντομο ρυγχίτης έχει προκαλέσει σοβαρές συνέπειες τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. "Υπολογίζαμε 100 χιλιάδες τόνους σε όλη την Κρήτη, αλλά στο παρά πέντε τα δεδομένα άλλαξαν. Εκτιμάται ότι σε όλο το νησί η παραγωγή θα κυμανθεί μετά 50 και 55 χιλιάδων τόνων ελαιολάδου" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο αντιπρόεδρος της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), Μύρων Χιλετζάκης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, ενώ στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου καταγράφεται μείωση ως και κατά 80%! "Κάποιοι παραγωγοί δε θα βγάλουν ούτε το λάδι της χρονιάς τους" - τόνισε ο κ.Χιλετζάκης.
 
 
Η τιμή θα ανέβει
 
βεντέμα ρυγχίτης ελαιοπαραγωγή ελιές παραγωγή χιλετζάκηςΣε ό,τι αφορά στην τιμή, εδώ και μία εβδομάδα η τιμή έχει πέσει στο 3,30, τιμή που θεωρείται καλή σε σχέση με το 1,80 και τα 2 ευρώ του παρελθόντος, ωστόσο εκτιμάται ότι μετά τις γιορτές η τιμή θα ανέβει.

"Αυτή τη στιγμή η τιμή βυτίου, παραδοτέου στην Ιταλία, είναι στα 3,55 - 3,60 ευρώ. Αφαιρώντας τα έξοδα, η τιμή πέφτει πολύ. Εμείς συστήνουμε οι παραγωγοί να μη βιαστούν να προχωρήσουν σε εμπορικές διαδικασίες και να περιμένουν την άνοδο της τιμής" - είπε ο κ.Χιλετζάκης.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου