Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Πρωτοβουλία της Ελλάδας και πέντε ευρωπαϊκών κρατών για την ταχύτερη κατάργηση της δραστικής ουσίας glyphosate

 
 
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Αποστόλου, η χώρα μας, συνεπής στην στάση της (αρνητική ψήφος) για μη επέκταση της αδειοδότησης της δραστικής ουσίας glyphosate, συμμετέχει στην πρωτοβουλία κρατών μελών για την εξάλειψη της δραστικής ουσίας glyphosate στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2022, προτείνοντας μάλιστα και συμπληρωματική τροπολογία.
 
Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία παράγραφο του κειμένου της πρωτοβουλίας προστέθηκε η φράση που εμπεριέχεται στην οδηγία 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και στο το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009: «Εμείς ως κράτη μέλη δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα γεωργικά φάρμακα…..». Αυτό ήταν εξάλλου και το μήνυμα του Υπουργού προς τους ομολόγους του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών του Νοεμβρίου, όπου τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν μέτρα ουσιώδους σημασίας για την εφαρμογή των αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, όπως για παράδειγμα η συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων.
 
H σχετική επιστολή των υπουργών των 6 κρατών μελών για το glyphosate προωθήθηκε στις 21/12/2017 προς την Επιτροπή. Εκτός από την Ελλάδα, άλλες χώρες που στηρίζουν την πρωτοβουλία είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.
 
Ο Υπουργός κ. Αποστόλου μετά την υπογραφή της σχετικής επιστολής δήλωσε: «Η έντονη κοινωνική ανησυχία που έχει προκληθεί, δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Πρέπει να καθησυχάσουμε και να προφυλάξουμε τους καταναλωτές πράττοντας ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι τα γεωργικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι τους είναι ασφαλή. Ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν χρησιμοποιώντας ασφαλή σκευάσματα τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον. Είναι καθήκον μας να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της διαχείρισης κινδύνου, προς το συμφέρον καταναλωτών, παραγωγών και περιβάλλοντος».
 
 
Στοιχεία για το θέμα
 
Η ανανέωση της άδειας της δραστικής ουσίας glyphosate δημιούργησε αρκετή αναστάτωση, αφού σύμφωνα με τα όσα είχε υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπήρξαν επιστημονικοί ή νομικοί λόγοι που να δικαιολογούν την απαγόρευσή της. Παρόλα αυτά, ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ αυτών και πολλών Ελλήνων, διακήρυξε την ανησυχία του ζητώντας την απαγόρευση της δραστικής ουσίας, την αλλαγή στις διαδικασίες επιστημονικής αξιολόγησης και τη γενικότερη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Αντίστοιχο ψήφισμα υπέρ της σταδιακής κατάργησης είχε εκδώσει και το ευρωκοινοβούλιο καλώντας σε επανεξέταση του ευρωπαϊκού γεωργικού προτύπου. Η διαδικασία της ΕΕ για την αξιολόγηση των κινδύνων τέθηκε υπό αμφισβήτηση με επακόλουθο να γίνει το glyphosate αφορμή για μια γενικότερη συζήτηση για την αδειοδότηση και τη χρήση φυτοφαρμάκων στην ΕΕ. Το θέμα απασχόλησε και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. J.C. Juncker, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «… η διακυβέρνηση με αποχή δεν είναι αποδεκτή επιλογή, προτείνοντας να αλλάξουν οι κανόνες της επιτροπολογίας, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια για τις θέσεις που λαμβάνουν τα κράτη μέλη και να εξασφαλιστεί η πολιτική λογοδοσία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τους πολίτες μας».
 
Εξάλλου με πρωτοβουλία του ιδίου του προέδρου Juncker συζητήθηκε το θέμα πολλές φορές στο κολλέγιο των Επιτρόπων, που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η διάρκεια της πρότασης ανανέωσης από τα 15 στα 5 έτη.


πηγή: https://www.e-ea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου