Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Βελτίωση των Παράκτιων Ζωνών

 
https://oikologicarodiaka.wordpress.com/2010/12/26/
 Παρουσίαση 7ου Συνεδρίου, Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα 20-22 Νοεμβρίου 2017 
 
#ΕΛΕΝΗ Ν. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ,
Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δρ Πολεοδομίας (PhD, PPhD), τ. Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων
 
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο για τη Διαχείριση & Βελτίωση των Παράκτιων Ζωνών που διοργάνωσε το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, το οποίο φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα από 20-22 Νοεμβρίου 2017, υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου.
 
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γ. Τζιάλας, ο Πρόεδρος της διαρκούς μορφωτικής επιτροπής της Βουλής βουλευτής Σάμου, κος Σεβαστάκης, ο τ. Πρύτανης ΕΜΠ και τ. πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) και πρόεδρος του συνεδρίου κ. K. Μουτζούρης, ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και τ. Πρύτανης ΕΜΠ, Κοσμήτωρ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ κ. Δ. Κουτσογιάννης, κ.α.
 
Παρουσίασαν ανακοινώσεις τους, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Τουρισμού, καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν πλήθος φοιτητών.
 
Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κος Δημήτρης Σεβαστάκης, απευθύνόμενος στους συνέδρους, με κύρια σημεία τη σημασία για την κοινωνία των παράκτιων ζωνών και του αιγιαλού, αναφέρθηκε στην εμπορική χρήση, την τουριστική αξιοποίηση, τις ορθολογικές και άρτια μελετημένες επεμβάσεις στους λιμένες και τις παράκτιες ζώνες οι οποίες όπως υπογράμμισε «είναι απαραίτητο να μην αντινομούν μεταξύ τους…Πρέπει να δουλέψουμε προς μια ορθολογική διαχείριση και προστασία του εκτεταμένου παράκτιου μετώπου στη χώρα μας, το οποίο έχει πολυμορφία και πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες».
 
Αντικείμενο του συνεδρίου αποτέλεσε η παρουσίαση και ανάλυση των νεότερων εξελίξεων στο χώρο των επιστημών και των τεχνολογιών που συνδέονται με τις παράκτιες ζώνες στην Ελλάδα και την Κύπρο, την έρευνα, το σχεδιασμό, την προστασία, την μελέτη, την κατασκευή και την διαχείριση των παράκτιων έργων, καθώς επίσης και την προστασία των παράκτιων πολιτιστικών και φυσικών πόρων και την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις παράκτιες ζώνες. Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση, ο προβληματισμός, η ανταλλαγή απόψεων και η προώθηση της τεχνογνωσίας στον ευάλωτο χώρο της παράκτιας ζώνης.
 
Η επιστημονική εκδήλωση απευθυνόταν σε ερευνητές, μελετητές, κατασκευαστές, ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, δημόσιους φορείς, ΟΤΑ, Λιμενικά Ταμεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπηρεσίες που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τις παράκτιες ζώνες. Επίσης απευθυνόταν σε φοιτητές συναφών αντικειμένων, αλλά φέτος, περισσότερο από άλλες φορές, σε σαφώς ευρύτερο κοινό για δύο, κυρίως, λόγους: α) τη διευθέτηση των διογκούμενων μεταναστευτικών ροών σε ακριτικούς νησιωτικούς Ο.Τ.Α, και β) τη ρύπανση, μόλυνση, οικολογική υποβάθμιση και την απειλή τουριστικής απαξίωσης των παράκτιων ζωνών της Αττικής μετά τη βύθιση του ‘’Αγία Ζώνη ΙΙ’’.
 
 
H κύρια θεματολογία του Συνεδρίου ήταν:
 
• Παράκτιο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον
• Παράκτια γεωμορφολογία και διακίνηση ιζήματος
• Νέες μέθοδοι και τεχνολογίες για την παρακολούθηση των παράκτιων ζωνών
• Επίδραση κλιματικών αλλαγών. Συνέπειες από την ανύψωση της θαλάσσιας στάθμης
• Έργα προστασίας ακτών
• Χωροθέτηση παράκτιων έργων
• Ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών
• Θεσμικό πλαίσιο και νομοθεσία
• Οικονομική και κοινωνική πολιτική. Διεθνείς τάσεις
• Παράκτιος τουρισμός
• Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία παράκτιων έργων και την χρήση θαλάσσιων πόρων
• Παράκτια οικοσυστήματα
• Πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός παράκτιων ζωνών
• Αρχιτεκτονική παρακτίου μετώπου
• Προγραμματιζόμενα έργα στο θαλάσσιο μέτωπο
 
 
Κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα στοιχεία και τα συμπεράσματα δύο μήνες μετά την ρύπανση του Σαρωνικού κόλπου και του παραλιακού μετώπου από τη βύθιση του δεξαμενοπλοίου “Αγία Ζώνη ΙΙ”.
 
Ο τίτλος της ήταν: “Οι νότιες ακτές της Αττικής δύο μήνες μετά τη βύθιση του ‘Αγία Ζώνη ΙΙ’”.
 
Στη συνεδρία αυτή συμμετείχαν αναπτύσσοντας τις θέσεις τους, οι δήμαρχοι Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου, Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Σαλαμίνας κα Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου και Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης, ενώ χαιρέτισε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και Βουλευτής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν συμπεράσματα ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, οι οποίες εστιάστηκαν στις μετρήσεις ρύπανσης των ακτών του πυθμένα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
 
«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να καταγραφούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στον Αργοσαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ", τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι μετρήσεις του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. δεν έχουν ολοκληρωθεί αφού θα πρέπει να ληφθούν δείγματα και από το βυθό ώστε να εξετασθούν για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ιζήματα», επεσήμανε ο Ερευνητής Α' Βαθμίδας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, κ. Ι. Χατζηανέστης.
 
Οπως γνωστοποιήθηκε, το ΥΝΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με την «εικόνα του Σαρωνικού κόλπου από την επιχείρηση απορρύπανσης και την ολοκλήρωση εργασιών στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού»:
 
«[...] η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής: Στη Σαλαμίνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Αγίου Νικολάου – Θεατράκι – Γερμανικός Μώλος συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών και των βράχων, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα, από ογδόντα τέσσερα (84) άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, οι οποίες οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους. Παράλληλα διενεργούνται τακτικές περιπολίες για έλεγχο των ακτών.
 
Στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού. Τέλος γνωρίζεται ότι στην όλη επιχείρηση συνέδραμε ένα (01) ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας».
 
Το κοινωνικό μέρος του συνεδρίου περιελάμβανε δεξίωση που παρατέθηκε στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας, με την παρουσίαση βίντεο, το οποίο επιμελήθηκε η ομάδα του “Skyros Project” συναφές με τις προσφυγικές ροές στις παράκτιες περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ακολούθησε ομιλία της Διευθύντριας του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγήτριας κας Κωνσταντίνας Σκαναβή. Ο τ. πρύτανης επεσήμανε την πίεση που ασκήθηκε στην παράκτια ζώνη, όχι τόσο από ανθρώπινες παρεμβάσεις ή φυσικά φαινόμενα, όσο από τη μαζική και άτακτη αποβίβαση απελπισμένων ανθρώπων στην προσπάθεια τους να εκκινήσουν νέα ζωή εκδιωγμένοι από τις εστίες τους εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων και των τρομοκρατικών επεισοδίων.
 
Στη συνέχεια ακολούθησε βράβευση των δημάρχων Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου, Χίου κ. Μανώλη Βουρνούς και Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού από τον πρόεδρο του συνεδρίου π. πρύτανη κ. Κ. Μουτζούρη. Τα βραβεία απονεμήθησαν επ΄ ονόματι των κατοίκων των ακριτικών νησιών για την υποδειγματική ανθρωπιστική συμπεριφορά τους στη διάσωση, υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων. Ωστόσο τονίστηκε και η ανάγκη συμμετοχής της Πολιτείας για καλύτερη διαχείριση του φαινομένου και προτεραιότητα στην αποκατάστασή τους αλλά και στο σεβασμό της φέρουσας ικανότητας των νησιών, προς όφελος κατοίκων και φιλοξενουμένων.


πηγή: http://www.citybranding.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου