Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Αιτωλοακαρνανία. Κλιμάκιο του ΓΕΩΤΕΕ: Χτίζουμε σε σαθρά υπόβαθρα…


-Αστοχία του επιχώματος στην Κλεισούρα διαπίστωσαν οι γεωλόγοι του ΓΕΩΤΕΕ
-«Εξαρτάται πόσο κατεπείγον θα είναι το κατεπείγον λόγω της γραφειοκρατίας»
-Συνολικό επανασχεδιασμό και να είμαστε πιο υποψιασμένοι προτείνει το ΓΕΩΤΕΕ
 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το Αγρίνιο μέλη του Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν σε πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία, περιοχές του Δήμου Αγρινίου και του Δήμου Θέρμου από κλιμάκιο γεωλόγων του Παραρτήματος.
 
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Σ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι οι ζημιές που σημειώθηκαν είναι μεγάλες και πως το γενικό συμπέρασμα των γεωλόγων του ΓΕΩΤΕΕ είναι πως «σε πολλές περιπτώσεις κάνουμε έργα μικρά ή μεγαλύτερα σε σαθρά υπόβαθρα, χτίζουμε στην άμμο… και αυτό στοιχίζει σε χρήματα και μπορεί να στοιχίσει και σε ζωές»

Ο γεωλόγος κ. Κουκουβέλας υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να μιλάμε για μία μεγάλη φυσική καταστροφή και τόνισε ότι υπάρχουν περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γι΄αυτό πρέπει να υπάρξει σοβαρή προετοιμασία για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από το επόμενο γεγονός. Ειδικότερα αναφορικά με το πρόβλημα που υπάρχει στην παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων ανέφερε πως το συμπέρασμα της αυτοψίας των γεωλόγων του ΓΕΩΤΕΕ είναι πως υπήρξε αστοχία του επιχώματος σε ένα μήκος περίπου 30 μέτρων. Πρόσθεσε μάλιστα πως η αποκατάσταση της ζημιάς είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε διάστημα περίπου ενός μήνα «εξαρτάται όμως πόσο κατεπείγον θα είναι το κατεπείγον λόγω της γραφειοκρατίας». Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική επανεξέταση της γεωλογικής κατάστασης σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα, όπως το μετεωρολογικά, ώστε να γίνουν ζώνες επικινδυνότητας σε περιοχές με ιδαίτερα χαρακτηριστικά και να ξανακοιτάξουμε τις διάφορες περιοχές πιο υποψιασμένοι…

Από τη μεριά του ο γεωλόγος κ. Αντωνόπουλος σε σχέση με την αυτοψία του ΓΕΩΤΕΕ σε περιοχές του δήμου Θέρμου, ανέφερε πως τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν εκεί όπου οι χείμαρροι συναντούν το επαρχιακό οδικό δίκτυο και τόνισε ότι απαιτείται συνολικό επανασχεδιασμός των υδραυλικών έργων καθώς επίσης και συμπληρωματικά τεχνικά έργα και έργα αποστράγγισης σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Τέλος σημείωσε ότι ιδαίτερης προσοχής χρήζουν τα προβλήματα που έχει παρατηρηθεί στην Κοκκινόβρυση και στο δρόμο κοντά στα Αμπέλια Θέρμου.



πηγή: http://www.agrinioculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου