Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Τσιφόρος: Κυρίαρχος λόγος ύπαρξης των αγροτικών συνεταιρισμών η τοποθέτηση των προϊόντων τους στο ράφι


 

Γιάννης Τσιφόρος: Κυρίαρχος λόγος ύπαρξης των αγροτικών συνεταιρισμών η τοποθέτηση των προϊόντων τους στο ράφι«Κυρίαρχος λόγος ύπαρξης των αγροτικών συνεταιρισμών είναι η τοποθέτηση των προϊόντων τους στο ράφι», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Τσιφόρος σε ομιλία του σε ημερίδα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Κρίσιμες προτεραιότητες για τους συνεταιρισμούς στον αγροτικό χώρο».

Ο κ. Τσιφόρος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση στη σημαντική αυτή ημερίδα, όπως είπε, που συνδέεται με την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων στον αγροτικό χώρο, ανέφερε ότι: «προφανώς η συζήτηση για το θέμα αυτό συνδέεται με τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις τους, που αποτελούν την κυρίαρχη δομή στήριξης στον αγροτικό χώρο, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Πραγματικά μας εκφράζει και δίνει ελπίδα το σύνθημα του ΟΗΕ για το Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών, σύμφωνα με το οποίο “Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις χτίζουν ένα καλύτερο κόσμο”.
Στη σημερινή ωστόσο συγκυρία στη χώρα μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση στον αγροτικό τομέα επιδεινώνεται συνεχώς, εξαιτίας της ύφεσης στην οικονομία, της συνεχιζόμενης υπο-χρηματοδότησης, της εντεινόμενης έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αλλά και εξαιτίας της απο-επένδυσης. Δεν είναι συνεπώς συμπτωματική η συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά το 2010 (-7,6%), κατά το 2011 (-5,5%), ενώ στο οκτάμηνο του 2012 ήδη διαμορφώνεται ένας ιδιαίτερα υψηλός αρνητικός δείκτης αγροτικού εισοδήματος (-8,9%). Από την άλλη πλευρά, δεν είναι δυνατό να αγνοηθεί ότι στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που ψηφίσθηκε πρόσφατα, περιλαμβάνονται ιδιαίτερα επώδυνες επιβαρύνσεις στους αγρότες, ύψους ενός δις ευρώ και πλέον εντός του 2013. Να σημειωθεί ότι στη συνολική αυτή αφαίρεση εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται η επιβάρυνση από τη φημολογούμενη επιβολή κλιμακωτού αυτοτελούς φόρου στα καθαρά εισοδήματά τους, ούτε βέβαια η προτιθέμενη φορολόγηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μέτρο που εισηγούνται ορισμένοι άφρονες πολιτικοί, παραγνωρίζοντας τη θεμελιώδη αρχή, σύμφωνα με την οποία οι συντελεστές παραγωγής δεν μπορεί και δεν πρέπει να φορολογούνται».
Και συνέχισε στην ενδιαφέρουσα ομιλία του ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ τονίζοντας ότι «οι συγκεκριμένες εξελίξεις - και όχι μόνο, συνδέονται με τη πτώση του κύκλου εργασιών των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας στο διάστημα των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ ο κύκλος εργασιών των εκατό (100) μεγαλύτερων συνεταιριστικών επιχειρήσεων εκτιμάται, κατά το 2010, σε 1,4 δις ευρώ περίπου, μέγεθος που αντιπροσωπεύει το 40% της ακαθάριστης αξίας της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής που διατίθεται στην αγορά. Στη διετία που ακολουθεί, το μέγεθος αυτό φαίνεται ότι θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο. Σημειώνεται ωστόσο ότι ένας μικρός, έστω, αριθμός συνεταιριστικών επιχειρήσεων καταφέρνει, παρά την κρίση και την ύφεση, να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα».
«Οι επιχειρήσεις αυτές είναι εκείνες που πήραν γενναίες αποφάσεις, γιατί οι διοικήσεις τους κατάλαβαν ότι η επιβίωσή τους είναι σχεδόν αδύνατη όταν χρηματοδοτούνται με επιτόκιο που προσεγγίζει το 12% και όταν αναγκάζονται να εισπράττουν την αξία των πωλήσεών τους σε διάστημα τεσσάρων και πλέον μηνών από τη διάθεσή τους. Για την αντιμετώπιση της κρίσης απευθύνθηκαν στη Γενική τους Συνέλευση, στους αγρότες – μέλη τους και κατάφεραν να τους πείσουν να διαθέσουν ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους για τη δημιουργία αποθεματικού, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Κατανόησαν ότι η ύπαρξή τους, αλλά και το εισόδημα των παραγωγών-μελών τους, πρέπει να προέρχεται κυρίως από την αγορά και να συμπληρώνεται από τις ενισχύσεις. Κατάλαβαν τελικά ότι ο κυρίαρχος λόγος ύπαρξης των αγροτικών συνεταιρισμών είναι η τοποθέτηση των προϊόντων τους στο ράφι.
 
Ο δρόμος ωστόσο αυτός δεν είναι εύκολος και όλοι γνωρίζουμε την αυξανόμενη υπερ-συγκέντρωση των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης τροφίμων, που καρπούνται το μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης αξίας, με αδιαφανείς, συνήθως, συναλλαγές και συχνά με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Να σημειωθεί μόνο ότι οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων (από τις οποίες οι οκτώ βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση) στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας (2007-2011) αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 57% και πλέον», πρόσθεσε ο κ. Τσιφόρος.
 

Αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική είπε στη συνέχεια ότι: «Είναι συνεπώς εξαιρετικά κρίσιμο και αναγκαίο να ενισχυθεί η θέση των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Πρόκειται για προτεραιότητα κορυφαίας σημασίας, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανισορροπίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, να αποκτηθεί διαφάνεια στις συναλλαγές αλλά και να εφαρμόζεται ο ανταγωνισμός με θεμιτό τρόπο. Τονίζεται ότι η αναγκαιότητα αυτή δεν αποτελεί προτεραιότητα εθνικών πολιτικών μόνο. Αποτελεί ζήτημα κυρίαρχο και για μία ισχυρή ΚΑΠ, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της διατροφικής επάρκειας, της αστάθειας της αγοράς και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού-διατροφικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Είναι λοιπόν προφανές ότι η συγκέντρωση και η δικτύωση της προσφοράς διατροφικών προϊόντων από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις τους, αλλά και η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την πρόσβασή τους στην αγορά πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχη επιλογή και οφείλεται να στηριχθεί με κάθε τρόπο».
Στο τέλος της ομιλίας του ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ εξέφρασε την ελπίδα η παρέμβαση αυτή να αποτελέσει ένα ερέθισμα για μία γόνιμη συζήτηση.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου