Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Χρήση λυματολάσπης για αύξηση παραγωγής αγροτικών προϊόντων


Χρήση λυματολάσπης για αύξηση παραγωγής αγροτικών προϊόντωνΘεματικά είναι τα αποτελέσματα τη χρήση της λυματολάσπης, του βιολογικού καθαρισμού του δήμου Ορεστιάδας, που εφαρμόζει πειραματικά τα τελευταία χρόνια σε καλλιέργειες σιταριού, αραβόσιτου και ηλίανθου, η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στη Ν. Ορεστιάδα.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση της, ως λίπανση των χωραφιών αυξάνει την παραγωγή ποσοτικά την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την αναβαθμίζει ποιοτικά και ενισχύει την οργανική ύλη του εδάφους προστατεύοντάς το παράλληλα.
 
Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής, Σπύρο Κουτρούμπα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας για το θέμα, στόχος είναι στο επόμενο διάστημα να υπάρχει η δυνατότητα πιλοτικής εφαρμογής της λυματολάσπης και σε αγροτικές εκτάσεις παραγωγών της περιοχής.
 
«Μπορούμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να περιορίσουν ως ένα σημείο το οικονομικό κόστος που απαιτείται για τη χημική λίπανση των χωραφιών τους» είπε ο κ. Κουτρούμπας σημειώνοντας ότι οι αναλύσεις που γίνονται στην λυματολάσπη, δείχνουν ότι διαθέτει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ωφέλιμων συστατικών και απουσία βαρέων μετάλλων.
 
Το πλαίσιο των ερευνών και το πειραμάτων κατά το διάστημα αυτό επεκτείνεται και στην καλλιέργεια κριθαριού σε συνδυασμό και με τη χρήση ζεόλιθου.
 
Αποτελέσματα της έρευνας έχουν ήδη δημοσιευθεί και σε επιστημονικό περιοδικό διεθνούς κύρους των ΗΠΑ, αποσπώντας διακρίσεις και επαίνους.


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου