Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Ιωάννινα. «Τα δάκρυα του βουνού» στα Τζουμέρκα


- Η ταινία αφορά τον πρωτομάστορα και μια συντροφιά μαστόρων, που αναζητά δουλειά σε έναν φτωχό τόπο, που το μόνο που διαθέτει είναι οι πέτρες, τα «δάκρυα του βουνού»
- Στα γυρίσματα θα λάβουν μέρος και ντόπιοι
- Γιάννης Σεντελές: Εξαιρετική ευκαιρία προβολής του τόπου μας
 
Τα Τζουμέρκα θα είναι το σκηνικό στα ορεινά γυρίσματα της νέας μεγάλου μήκους ταινίας «Τα δάκρυα του βουνού» του σκηνοθέτη Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, προβάλλοντας την περιοχή, αλλά και την μοναδική κληρονομιά που άφησαν οι μαστόροι της πέτρας.

Ο γνωστός σκηνοθέτης, μαζί με το επιτελείο του (βοηθό σκηνοθέτη, σκηνογράφο, διευθυντή φωτογραφίας και διευθυντή παραγωγής) επισκέφθηκαν τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, προκειμένου να επιλέξουν τα σημεία που θα γίνουν τα ορεινά γυρίσματα της ταινίας, καθώς τα υπόλοιπα θα γίνουν στο νησί της Λευκάδας.

Πρόκειται για μια εικαστική ταινία που διαδραματίζεται στις αρχές του 20ού αιώνα, και αποτελεί μία ελεύθερη μεταγραφή της «Οδύσσειας». Τα γυρίσματα στην περιοχή αναμένεται να γίνουν τον Φεβρουάριο, ενώ θα λάβουν μέρος και ντόπιοι, όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης, στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα Τουρισμού Βαγγέλη Γιωτόπουλο, με τον οποίο επισκέφθηκαν αρκετά σημεία προκειμένου να επιλέξουν τα κατάλληλα.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής του τόπου μας μέσα από μια ταινία, οι συντελεστές της οποίας αποτελούν εγγύηση ποιότητας για την σύγχρονη ελληνική φιλμογραφία και θεωρούμε αυτονόητη την στήριξη της παραγωγής με την παροχή όλων των διευκολύνσεων από την πλευρά του δήμου», αναφέρει ο κ. Σεντελές, επισημαίνοντας την σχέση της ιστορίας που θα εκτυλιχθεί στα ορεινά των Τζουμέρκων, με την πραγματική ιστορία της περιοχής.

Η ταινία αφορά τον πρωτομάστορα και μια συντροφιά μαστόρων, η οποία αναζητά δουλειά σε έναν φτωχό τόπο, που το μόνο που διαθέτει είναι οι πέτρες, τα «δάκρυα του βουνού», μια ιστορία που συνάδει απόλυτα με την ιστορία της περιοχής και τους μαστόρους εκείνους, με πρωτομάστορα του γεφυριού της Πλάκας Κώστα Μπέγκα, τους οποίους ο δήμος τιμά με κάθε ευκαιρία, αναδεικνύοντας την προσφορά τους. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, ο δήμος πραγματοποίησε το καλοκαίρι ημερίδα αφιερωμένη σε αυτούς, αλλά και τοποθέτησε στην πλατεία των Πραμάντων γλυπτό προς τιμή του πρωτομάστορα Κώστα Χ. Μπέκα και των πραμαντιωτών μαστόρων της πέτρας, έργο που φιλοτέχνησε ο Θόδωρος Παπαγιάννης.



πηγή: http://tilevoasartas.blogspot.gr/, http://www.artinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου