Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Βράβευση 110 Σχολείων στο Μουσείο Μπενάκη με την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων

 
 
Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, έστειλαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Για την επιτυχημένη συμμετοχή και δράση τους στο Διεθνές Δίκτυο Οικολογικά Σχολεία βραβεύτηκαν 110 σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, με τη σημαία των Οικολογικών Σχολείων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) κ. Νίκος Πέτρου, ο οποίος ανέφερε ότι «η ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα η εκπαίδευση των νέων στα σχολεία είναι καταστατικός στόχος της ΕΕΠΦ από τη ίδρυσή της το 1951. Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, πολύ πριν η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση καθιερωθεί ως θεσμός, η Εταιρία μας ετοίμασε εκπαιδευτικό υλικό για την ελληνική φύση και την ανάγκη προστασίας της, που διανεμήθηκε σε όλα τα σχολεία της επικράτειας. Τα Οικολογικά Σχολεία είναι το μεγαλύτερο Δίκτυό μας, στο οποίο συμμετέχουν 330 σχολεία σε όλη την Ελλάδα»

«Είναι πολύ σημαντικό την περίοδο της κρίσης μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς να κινητοποιούνται και να κάνουν δράσεις για τη μείωση των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού στα πλαίσια του Διεθνούς Δικτύου Οικολογικά Σχολεία» επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΠΦ, κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης στο χαιρετισμό του και συμπλήρωσε ότι «ένα ταξίδι που ξεκίνησε πριν 22 χρόνια πιλοτικά με 8 σχολεία στην Ελλάδα μας έφερε σήμερα στο μεγαλύτερο δίκτυο σε όλο τον κόσμο, με 16 εκατομμύρια μαθητές και 1,2 εκατ. εκπαιδευτικούς σε 64 χώρες. Διεθνής συντονιστής του δικτύου είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση το γνωστό FEE (Foundation for Environmental Education). Στην Ελλάδα το πρόγραμμα συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Η κα Βαρβάρα Πετρίδου, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Οικολογικών Σχολείων αναφέρθηκε «στην ενεργό συμμετοχή των σχολείων στο Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτότυπων δράσεων, στις οποίες εμπλέκονται μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, καθώς και η τοπική κοινωνία». Έδωσε συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς, για το αποτέλεσμα και τη συνέχεια των δράσεών τους σε μεγάλη διάρκεια χρόνου.

Το Μουσείο Μπενάκη γέμισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από παιδικές φωνές σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη από τον ενθουσιασμό μαθητών και εκπαιδευτικών. Ένα πολύχρωμο πάζλ όλων των ηλικιών, των βαθμίδων της εκπαίδευσης και όλων των περιοχών της Ελλάδας από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Ανάμεσα τους το 11ο Νηπιαγωγείο Πρέβεζας, 18ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, 31ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών Αττικής, 3ο Γυμνάσιο Βριλησσίων Αττικής, Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων, 34ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρυάς Καβάλας, 2ο ΓΕΛ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, Γυμνάσιο Ζίτσας Ιωαννίνων και άλλα 100 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) κα Lesley Jones στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε από την έδρα του FEE στην Κοπεγχάγη, ανέφερε τα εξής:

«Ένα από τα πολλά πράγματα που καθιστούν τα Οικολογικά Σχολεία τόσο ιδιαίτερα είναι κατ’ αρχάς οι εκπληκτικές εργασίες που πραγματοποιείτε στο σχολείο σας. Από την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, τη μείωση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, τη δημιουργία ασφαλέστερων ενδιαιτημάτων για τα ζώα, τα πουλιά και τα έντομα, την καλλιέργεια υγιεινών τροφών και την εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή και πολλά άλλα. Είναι επίσης και το συναίσθημα ότι ανήκετε σε ένα τεράστιο διεθνές κίνημα στο οποίο συμμετέχουν εκατομμύρια μαθητές από όλη τη γη, που όλοι τους μαθαίνουν και παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην φροντίδα του περιβάλλοντός».

Η Διεθνής Συντονίστρια του Δικτύου κα Brid Conneely στο αντίστοιχο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, μας είπε ενδιαφέροντα νέα για όσα παιδιά τελειώνουν το σχολείο:
«Για όσους τελειώνουν φέτος το Λύκειο, τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να αποχαιρετίσετε το πρόγραμμα Οικολογικά Σχολεία, επειδή σε αρκετές χώρες έχουμε το πρόγραμμα EcoCampus. Αυτό ξεκίνησε όταν πολλοί μαθητές τελείωσαν το Λύκειο και πήγαν σε Τεχνικές Σχολές, Κολλέγια και Πανεπιστήμια ζήτησαν να μάθουν για την Περιβαλλοντική Επιτροπή και πώς θα μπορούσαν να εγγραφούν. Έτσι, θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να κάνετε το ίδιο και ίσως τότε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα EcoCampus και στην Ελλάδα!»

Στο τέλος της εκδήλωσης η Ομάδα Τέχνης Πάροδος με τον Ηλία Πίτσικα και τους συνεργάτες του ξεσήκωσαν τα παιδιά με το τραγούδι των Οικολογικών σχολείων, αλλά και τα παιγνίδια που έκαναν. Ο ενθουσιασμός και το πάθος των συμμετεχόντων έστειλε το μήνυμα ότι εδώ και τώρα πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος πριν είναι πολύ αργά. Το βραβείο με την πράσινη σημαία έδωσαν στα σχολεία τα μέλη του Δ.Σ της ΕΕΠΦ, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης της Β΄ Διεύθυνσης Αθηνών κ. Φαλούκας, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά καθώς και στους εκπαιδευτικούς.



πηγή: http://ecoschools.gr/ , http://eepf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου