Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Δημιουργήθηκε ο πρώτος παγκόσμιος χάρτης των περιοχών... χωρίς δρόμους

 
 
Θα πίστευε κανείς πως δεν υπάρχει περιοχή σε ολόκληρο τον πλανήτη, που να μην έχει έστω και ένα μικρό τμήμα τσιμεντένιου ή ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Ωστόσο, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή δημιούργησε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη των περιοχών της Γης, που δεν έχουν καθόλου δρόμους. Ο χάρτης αποκαλύπτει ότι αν και οι περιοχές χωρίς δρόμους αποτελούν περίπου το 80% της ξηράς στον πλανήτη μας, είναι κατακερματισμένες σε περίπου 600.000 κομμάτια γης. Πάνω από τις μισές αυτές περιοχές έχουν έκταση μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, το 80% είναι μικρότερες των πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων και μόνο το 7% έχουν έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές από έξι χώρες (και την Ελλάδα), με επικεφαλής τον Πιέρ Ίμπις του γερμανικού Πανεπιστημίου Εμπερβάλντε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", μελέτησαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων, που αφορούσαν συνολικά 36 εκατ. χιλιόμετρα δρόμων. Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των περιοχών χωρίς δρόμους έχουν χαμηλή βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα μικρής αντοχής. Πολλές από αυτές τις περιοχές, που είναι σχεδόν παρθένες λόγω της δύσκολης πρόσβασης, δεν προστατεύονται σωστά και κινδυνεύουν περισσότερο στο μέλλον.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι δρόμοι κατακερματίζουν όλο και πιο πολύ το φυσικό περιβάλλον, διευκολύνοντας την αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, τη ρύπανση από χημικά και θορύβους, τις πυρκαγιές, την εξαφάνιση των άγριων ζώων κ.α. Η έρευνα δείχνει ότι όπου ανοίγει ένας νέος δρόμος σε μια περιοχή προηγουμένως απρόσιτη, το ανθρώπινο «αποτύπωμα» εκτείνεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το δρόμο.

Στην έρευνα συμμετείχε η Βασιλική Κατή, επίκουρη καθηγήτρια Διατήρησης & Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου