Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Διπλοσάινο. Ο κορυφαίος κυνηγός των δασών επιστρέφει στην Κόνιτσα

 
diplosaino
Το άτυχο νεαρό Διπλοσάινο, ξεχωρίζει από τις
κηλίδες στο στήθος σαν δάκρυα, που θα μετατραπούν
σε οριζόντιες «μπάρες» στην ενηλικίωση, και την έντονα
κίτρινη ίριδα των ματιών του.
Ένα στολίδι των δασικών οικοσυστημάτων της Πίνδου επανήλθε στο καταφύγιό του στους δασωμένους κυνηγότοπους της Ηπείρου την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2016 μετά από ενάμιση μήνα εντατικής αποθεραπείας και με τις καλότυχες ευχές των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας.

Το αγέρωχο αρπακτικό βρέθηκε στα τέλη Οκτωβρίου τραυματισμένο στη φτερούγα σε δασική περιοχή του Σμόλικα από κατοίκους του χωριού Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) και οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Κόνιτσας που ειδοποιήθηκαν κινητοποιήθηκαν αστραπιαία έτσι ώστε ο πολύτιμος κυνηγός να μεταφερθεί τάχιστα στο Κέντρο Περίθαλψης ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα όπου οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι είχε πυροβοληθεί με ψιλά σκάγια από κυνηγετικό όπλο τα οποία είχαν προκαλέσει κάταγμα στην φτερούγα του. Μετά την επιτυχή αποκατάσταση του κατάγματος ακολούθησε περίοδος αποθεραπείας η οποία περιέλαβε εντατική εκγύμναση από εξειδικευμένους συνεργάτες της ΑΝΙΜΑ.
 
diplosaino_aktin
Ακτινογραφία του πυροβολημένου
γερακιού, όπου είναι εμφανή τα σκάγια
στο στέρνο και την αριστερή φτερούγα
Η υπεύθυνη του Κέντρου Περίθαλψης Μαρία Γανωτή δήλωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά δυστυχώς που περιθάλπουμε κάποιο πυροβολημένο Διπλοσάινο αλλά το συγκεκριμένο πουλί ήταν από τα πιο όμορφα που έχουμε φιλοξενήσει. Ευχαριστούμε θερμά τους συνεργάτες μας Σταύρο Αθανασίου και Κώστα Ελευθεριάδη που ανέλαβαν την εκγύμναση του γερακιού ώστε να συντομεύσει κατά πολύ ο χρόνος που χρειάστηκε για την προετοιμασία της απελευθέρωσης του, αφού τα αρπακτικά πουλιά που κυνηγούν στον αέρα χρειάζεται να έχουν τέλεια πτήση ώστε να μπορούν να επανενταχθούν επιτυχώς. Επιπλέον ευχαριστούμε θερμά το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για την πολύτιμη βοήθειά του στην ατελή μεταφορά των τραυματισμένων πουλιών εδώ και πάνω από 15 έτη». Ο υπάλληλος του Δασαρχείου Ιωαννίνων Ρήγας Τσιακίρης, που ήταν υπεύθυνος για την ασφαλή μετακομιδή του άτυχου ζώου στην Αθήνα και την επιστροφή του, συμπλήρωσε: «Είναι απορίας άξιο πως εξακολουθούμε να βρίσκουμε πυροβολημένα αρπακτικά πουλιά και πως απαρχαιωμένες απόψεις εξακολουθούν να διατηρούνται στην Ήπειρο, όπου λειτουργούν πάνω από μία δεκαετία τέσσερα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τρία Εθνικά Πάρκα, ενώ είναι η μόνη περιοχή στην χώρα όπου υπάρχει Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης Άγριας Πανίδας και Αειφόρου Θήρας, σε κτίριο που ανήκει στην Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου. Ακόμη και μικρά παιδιά γνωρίζουν πλέον ότι τα αρπακτικά πουλιά δεν είναι εχθροί μας αλλά εξαιρετικά χρήσιμα και χαρισματικά πλάσματα, πρωταθλητές της ταχύτητας και οπλισμένα με δύναμη και αξιοθαύμαστη εξυπνάδα απαραίτητα για την διατήρηση της υγείας των πληθυσμών των θηραμάτων τους».

Το Διπλοσάινο απελευθερώθηκε με επιτυχία παρουσία των παιδιών και εκπαιδευτικών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας από το Δασαρχείο Κόνιτσας και εκπροσώπων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του ΚΠΕ Κόνιτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τον απειλούμενο γύπα Ασπροπάρη (Κουκάλογο). Το πουλί απελευθερώθηκε στην θέση Άγιος Νικόλαος κοντά σε δασική περιοχή που ενδείκνυται ως βιότοπος του είδους. Ο Δασολόγος του Δασαρχείου Κόνιτσας Νίκος Χατζηρούμπης ευχαρίστησε όλους όσους με ανιδιοτέλεια συνεργάστηκαν για την σωτηρία του διπλοσάινου ευχόμενος να μην υπάρξουν άλλα τέτοια περιστατικά στην περιοχή, ενώ η Δασολόγος Ρούλα Τρίγκου, Υπεύθυνη Ενημέρωσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Ήταν πολύ ευτυχής συγκυρία ότι το υπέροχο αυτό αρπακτικό πουλί επέστρεψε και πάλι στη φύση την ίδια ημέρα που με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας φτιάχναμε μάσκες και φιγούρες Ασπροπάρη και ονειρευόμασταν ένα καλύτερο μέλλον για τον απειλούμενο αυτό γύπα στην Ήπειρο, μακριά από δηλητηριασμένα δολώματα και λαθροθηρία. Ο σεβασμός στα ζώα και τη φύση είναι ένδειξη πολιτισμού και σεβασμός στον ίδιο μας τον εαυτό».



πηγή: https://dasarxeio.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου