Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

«Πνίγεται» στο καυσαέριο ο Βόλος

 
«Πνίγεται» στο καυσαέριο ο Βόλος
 
Σε τετραπλάσια επίπεδα από τα επιτρεπτά όρια τα μικροσωματίδια

«Πνίγεται» στην ατμοσφαιρική ρύπανση τα τελευταία 24ωρα ο Βόλος καθώς οι μετρήσεις κατέδειξαν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Την περασμένη Κυριακή, αλλά και χθες Δευτέρα, οι τιμές συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια και η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία των κατοίκων, καθώς πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων οι οποίες μπορούν να συγκριθούν με αυτές σε πόλες με βαρύτατατα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ειδικά την περασμένη Κυριακή η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στο Βόλο «χτύπησε κόκκινο» με τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια να κυμαίνονται σταθερά πάνω από τα 50mlg/m3 που ορίζει η νομοθεσία και επιβάλλει τη λήψη μέτρων.

Την ιδια μέρα τα pm2 και τα pm10 «έπνιξαν» τη μητροπολιτική περιφέρεια του Βόλου και οι μετρήσεις από τις 8 το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα το πρωί κυμάνθηκαν από 102 mlg/m3 μέχρι 205 mlg/m3 και ο μέσος όρος των pm2 ήταν 70 και των pm1 στα 85 mlg.

Πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων που μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγάλες ζημιές στην υγεία των ανθρώπων.

Παρ' όλες τις μετρήσεις που κατεγράφησαν, δεν ελήφθη κανένα απολύτως μέτρο στο Βόλο για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής αεροπύπανση.. όταν σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., η μέση ημερήσια συγκέντρωση pm10 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 mlg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες το έτος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές και τους πνευμονολόγους, ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των πολιτών είναι οι υπέρμετρες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων m2,5 που είναι ακόμη πιο μικροσκοπικά και εισχωρούν πολύ πιο εύκολα και βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω της κατάστασης αυτής προχώρησε στην αγορά φορητών αναλυτών καπναερίων και έτσι κατεγράφησαν οι πολύ υψηλές τιμές αερορύπανσης, κατά τις οποίες τα pm2 έφθασαν στην υψηλότερη τιμή τα 182mlg/m3 και τα pm10 τα 205 mlg/m3.

Οι καταγραφείς-αναλυτές καυσαερίων για τη μέτρηση των εκπομπών διαθέτουν αναλυτικό σύστημα κατάλληλο για μέτρηση σε σταθερές εστίες καύσης για μαζούτ, ντίζελ, αέρια καύσιμα (π.χ. φυσικό αέριο, υγραέριο, προπάνιο βοτάνιο κ.λπ.), καύσιμο στερεής βιομάζας (π.χ. πέλετ, μπρικέτες) και μπορούν να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του Βόλου.

Πάντως η κατάσταση στην πόλη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και η «θολούρα» στην ατμόσφαιρα και η περιορισμένη ορατότητα, είναι εμφανείς ακόμη και δια γυμνού οφθαλμου.

Ένα από τα άμεσα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο δήμος Βόλου είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης, με καθιέρωση της εκ περιτροπής κυκλοφορία με το σύστημα μονά-ζυγά.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου