Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Αιτωλοακαρνανία. Γέμισε ψόφια ψάρια η Ανατολική Κλείσοβα

 
 
Καταγγελία από τον Σύλλογο Ρομά
 
Δεκάδες τόνοι ψαριών βρέθηκαν ψόφια στην λιμνοθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Κλείσοβας το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου. Στο σημείο βρέθηκαν εκπρόσωποι του συλλόγου Ρομά οι οποίοι ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου για να καταγράψει το γεγονός. Μάλιστα με αφορμή το περιστατικό υπήρξε η ακόλουθη ανακοίνωση- καταγγελία του Συλλόγου Ρομά και Φίλων «Ελπίδα Αλληλεγγύη».
 
 
Αναλυτικά:

Το ιβάρι δίπλα από τη «λίμνη νεκρών ψαριών» πλειστηριάστηκε και ξεκίνησε τις εργασίες. Ψάρια μολυσμένα διοχετεύονται και στην τοπική αγορά, νομότυπα αφού έχει κριθεί ως κατάλληλο.

Ο σύλλογος μας έχει ενημερωθεί εδώ και μήνες ότι το ιβάρι ανατολικής Κλείσοβας, το επονομαζόμενο «σκατοϊβαρο» έχει πλειστηριαστεί και εκχωρηθεί νόμιμα σε συνεταιρισμό αλιέων.
Γνωρίζουμε πολύ καλά λόγω του κοντινού οικισμού Ρομά ότι η μόλυνση της περιοχής είναι μεγάλη και ότι είναι αδύνατο τα ψαριά της περιοχής αυτής να είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο που συναντήσαμε και σήμερα.
Γι αυτό απευθυνθήκαμε ως σύλλογος στον κύριο δήμαρχο για να μην προχωρήσει αυτή η τυπικά σωστή αλλά στην πραγματικότητα εγκληματική για την υγειά των καταναλωτών αλλά και των εργαζομένων εκχώρηση του συγκεκριμένου διβαριού.
Δυστυχώς, δεν βρήκαμε ανταπόκριση…
Ο συνεταιρισμός που το εκμεταλλεύεται έχει ξεκινήσει εργασίες…
Στο μεταξύ, σήμερα 24/12 παραμονή των Χριστουγέννων, η κατάσταση στην περιοχή ήταν φρικτή. Δυσοσμία κατακλύζει ολόκληρη την περιοχή (δρόμος 4-6 χιλιομέτρων) και οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Χιλιάδες νεκρά ψάρια σχηματίζουν μια λίμνη σάπιας σάρκας μέσα στη θάλασσα.
 
Ειδοποιήσαμε τις αρχές, το λιμενικό ήρθε αλλά λόγω της ημέρας δεν ήταν δυνατό να επικοινωνήσει με κανέναν άλλο αρμόδιο. Κατέγραψε και με φωτογραφικό υλικό το συμβάν και θα ακολουθήσει η τυπική διαδικασία ενημέρωσης των αρμοδίων.
 
Η περιοχή αυτή που συμβάντα σαν το σημερινό λαμβάνουν χώρα συχνότατα δεν χρήζει ψαράδων, αλλά καθαρισμού, εξυγίανσης, φύλαξης, ολικής ανάπλασης και αγροτουριστικής εκμετάλλευσης.
Αγαπητοί συμπολίτες, ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!
Αυτά τα ψάρια αύριο θα τα ταΐσουμε στους τουρίστες που τόσο επιθυμούμε!
Δεν είναι δυνατόν να μας λένε άλλοι ποια είναι τα συμφέροντά μας. Δεν είναι δυνατόν να μας πείθουν ότι είναι καλό για εμάς και τον τόπο μας να κουκουλώνουμε στην κυριολεξία τα σκατά και να τα τρώμε κιόλας.
 
Προσκαλούμε όλους τους αρμόδιους και συμπολίτες να λειτουργήσουμε με γνώμονα την κοινή λογική και να αποφασίσουμε να λύσουμε στην πραγματικότητα το πρόβλημα, αντισταθμίζοντας το κόστος με διαφορετικού τύπου εκμετάλλευση της περιοχής (αγροτουρισμος – οικοτουρισμος), έως ότου την εξυγιάνουμε στ’ αλήθεια και θέσουμε τις βάσεις για αειφόρο ανάπτυξη σε επίπεδο αλιείας.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ «ΕΛΠΙΔΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΙΚΟΣ
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου