Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Διασχίζοντας μια ρημαγμένη γη

7.jpg
 
Ρίξτε μια ματιά στο ελέφαντα στην παρακάτω φωτογραφία. Το όνομά του είναι Igor. Για 49 χρόνια, περιπλανήθηκε στις πεδιάδες και τα δάση του οικοσυστήματος της Amboseli στην Ανατολική Αφρική. Μια ευγενική ψυχή, όπως και οι περισσότεροι ελέφαντες, ήταν τόσο χαλαρός, όπου το 2007, ο ίδιος επέτρεψε στον φωτογράφο να τον πλησιάσει τόσο κοντά για να τραβήξει το πορτρέτο του.
 
1.jpg
 
Δύο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2009, ήταν ίσως αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης που επέτρεψε τους λαθροθήρες να τον πλησιάσουν και να τον σκοτώσουν, ξεριζώνοντας τους χαυλιόδοντες από το πρόσωπό του. Πετώντας πάνω από μια τόσο τεράστια ήπειρο, όπως είναι η Αφρική, με αμέτρητες εκτάσεις άγριας φύσης, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος τόσο για τα ζώα όσο για τον άνθρωπο. Αλλά λόγω της ακόρεστης ζήτησης τμημάτων από τα άγρια ζώα, αλλά και των φυσικών πόρων της Αφρικής από άλλες χώρες του κόσμου, τα ζώα αυτής της ηπείρου αδυσώπητα εκδιώκονται και κυνηγιούνται. Δεν υπάρχει αφρικανική γη, ώστε τα ζώα να ζήσουν τη ζωή τους με ασφάλεια.

Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 30-35.000 ελέφαντες σφαγιάζονται σε ολόκληρη την Αφρική, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωσή τους. Για το ελεφαντόδοντο υπάρχει μια μαζική αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και την Άπω Ανατολή. Οι τιμές του έχουν εκτοξευθεί στα ύψη: από 200 δολάρια το κιλό το 2004 ανέρχεται τώρα πάνω από 2.000 δολάρια το κιλό.

Το 2013 επιστρέφοντας το φωτογραφικό συνεργείο στην Αφρική για να ξαναφωτογραφήσει τους ελέφαντες, διαπίστωσαν κάτι απρόσμενο. Αυτή τη φορά, όταν πλησίαζαν σε απόσταση μισού μιλίου, οι ελέφαντες έτρεχαν τρομοκρατημένοι και πανικόβλητοι. Προσπάθησαν να αναφέρουν ό,τι είχαν δει, αλλά τίποτα δεν έγινε, τίποτα δεν συνέβη. Η υπηρεσία άγριας φύσης της Κένυας υποχρηματοδοτείται και οι λίγες ΜΚΟ στην περιοχή έχουν ανεπαρκή κεφάλαια και υποδομές, για να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Από την πλευρά της Τανζανίας, δεν ασχολούνται καθόλου με την προστασία και τη διατήρηση των πληθυσμών των ελεφάντων.

Παρακάτω παραθέτονται φωτογραφίες από το οικοσύστημα Amboseli, ένα από τα πιο σημαντικά και διάσημα οικοσυστήματα στην Αφρική, περιέχοντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων, ο οποίος τίθεται στις ημέρες μας σε κίνδυνο.
 
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
8.jpg
 
 
πηγή: http://forest.pblogs.gr/, matadornetwork.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου