Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Η Διεύθυνση Δασών Λέσβου εφιστά την προσοχή όλων για την προστασία της άγριας ζωής

 
logo dasikis
 
Με αφορμή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για θανάτωση νεαρού κύκνου, σε παραθαλάσσια περιοχή έκτος της πόλης της Μυτιλήνης (Χαραμίδα), από κυνηγό, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου γνωστοποιεί τα παρακάτω:
 
- Εφιστούμε την προσοχή όλων, κυρίως των κυνηγών κατά την άσκηση θήρας σε περίπτωση αμφιβολίας ή όταν το θήραμα είναι σε απόσταση να αποφεύγετε η θήρευση του.
- Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής είναι καθήκον όλων μας και παρακαλούμε τέτοια περιστατικά να καταγγέλλονται άμεσα και επώνυμα στην υπηρεσία μας.
- Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια βιοποικιλότητα, στην οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη πτηνών που ζουν σε άγρια – φυσική κατάσταση και προστατεύονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες πολλά τέτοια είδη πτηνών μεταναστεύουν από την βόρεια Ευρώπη νοτιότερα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, βρίσκοντας καταφύγιο στα νησιά μας.
- Ένα εξαιρετικής ομορφιάς είδος είναι και ο κύκνος. Οι κύκνοι είναι μεγάλα πούλια, που έκτος αναπαραγωγικής περιόδου απαντώνται σε κοπάδια. Έχουν κάτασπρο φτέρωμα, μικρό κεφάλι με πορτοκαλοκίτρινο ράμφος, με εμφανές μαύρο εξόγκωμα στο μέτωπο. Τόσο οι κύκνοι όσο και άλλα υδρόβια ή παρυδάτια είδη τυχαίνει να τα συναντάμε μεμονωμένα σε διάφορες υγροτοπικές και παραθαλάσσιες περιοχές στα νησιά μας. Αυτό συμβαίνει λόγω εξάντλησης, κυρίως των νεαρών ατόμων, τα οποία δεν μπορούν να ακολουθήσουν το υπόλοιπο κοπάδι στο μεγάλο ταξίδι τους.
- Σύμφωνα με τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα και της υπ’ αριθ. Η.Π.37338/1807/Ε103/1-9-2010 Κ.Υ.Α., όπως αυτή ισχύει σήμερα, απαγορεύεται: ο από πρόθεση φόνος ……των ειδών των οποίων απαγορεύεται η θήρα. Για όσους παραβαίνουν τις εν λόγω διατάξεις προβλέπονται Διοικητικές και Ποινικές κυρώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:
 
Διεύθυνση Δασών Λέσβου 2251040052,
Δασονομείο Μυτιλήνης 2251350902,
Δασονομείο Αγιάσου 2252022378,
Δασονομείο Καλλονής 2253022206 και
Δασονομείο Λήμνου τηλ. 2254023390.



πηγή: https://dasarxeio.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου