Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Φέτος τα Χριστούγεννα κάνουμε ένα δώρο στον πλανήτη!


Με ποιους τρόπους μπορούμε λοιπόν φέτος να
κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας και στον πλανήτη;
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί τους πλησιάζουν και οι μέρες των δώρων, των οικογενειακών στιγμών γύρω από το τραπέζι, της διασκέδασης και της χαλάρωσης. Μέρες αγάπης και ζεστασιάς, τα Χριστούγεννα είναι ακόμη μια ευκαιρία να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και να προσφέρουμε πρωτότυπα δώρα στους αγαπημένους μας αλλά και… τον πλανήτη!
 
 
Τι επιλέγουμε για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τον στολισμό;
 
Ανάμεσα σε φυσικό ή τεχνητό δέντρο, η απάντηση μπορεί να μας εκπλήξει: προτιμούμε φυσικό μιας και είναι καλύτερο για το περιβάλλον! Η επιλογή του φυσικού ελάτου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό. Το φυσικό έλατο είναι επίσης 2 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και 3 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις για το φυσικό οικοσύστημα (περισσότερα εδώ).

Μετά την επιλογή του δέντρου, σειρά έχει ο στολισμός του και εκεί, καλό είναι να προτιμήσει κανείς τα LED λαμπάκια, αφού καταναλώνουν
90% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά και θεωρούνται πιο ασφαλή.
 
 
Στο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι…

Η σπατάλη τροφίμων φτάνει στο απόγειό της κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Είναι κρίμα να πετιούνται τόσα τρόφιμα, τη στιγμή που γύρω μας μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε τροφή. Φέτος, μπορούμε να δούμε τα Χριστούγεννα διαφορετικά και να «μην πετάξουμε τίποτα» ισορροπώντας ταυτόχρονα τη διατροφή μας!
 
- Ψωνίζουμε μόνο με λίστα και δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες των «εορταστικών προσφορών».
- Αν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι για πέντε, δε χρειάζεται να σερβίρουμε φαγητό για δέκα. Σερβίρουμε σωστές μερίδες και ξαναγεμίζουμε τα πιάτα μας. Ακόμη κι αν περισσέψει κάτι, υπάρχουν άπειρες ιδέες για να το εκμεταλλευτείτε σε «νέα πιάτα» τις επόμενες ημέρες. Η βασιλόπιτα μπορεί να γίνει βάση για ένα άλλο γλύκισμα, το κρέας νόστιμη κρεατόπιτα, ενώ όσα φαγητά δεν καταναλωθούν άμεσα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Εδώ μπορούμε να βρούμε έναν πρωτότυπο
«Τσελεμεντέ με περισσεύματα».- Αγοράζουμε κρέας, αλλά με μέτρο. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα σωρό μεζέδες και συμπληρωματικά πιάτα με βάση τα λαχανικά που θα χαρίσουν χρώμα και γευστικές απολαύσεις στο τραπέζι! Η υπερκατανάλωση κρέατος δεν είναι καλή για την υγεία μας. Ούτε για το περιβάλλον. Κι αυτό λόγω του μεγάλου υδατικού αποτυπώματος του κρέατος και του μεγάλου αποτυπώματος του σε άνθρακα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο για την παρασκευή 5 κιλών μπριζόλας απαιτείται ποσότητα νερού ίση με αυτή που καταναλώνει μια οικογένεια όλο το χρόνο.
- Αν γνωρίζουμε κάποιον γείτονα που τα βγάζει πέρα με δυσκολία μπορούμε πάντα να του προσφέρουμε φαγητό με διακριτικότητα και ανθρωπιά. Το φαγητό είναι συνώνυμο της αγάπης και της αλληλεγγύης.



Χαρίστε «πρωτότυπα» δώρα σε αυτούς που αγαπάτε και στον… πλανήτη!

Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να μοιραζόμαστε δώρα με τους αγαπημένους μας. Χριστούγεννα χωρίς δώρα, δεν γίνονται. Παρόλα αυτά, φέτος μπορούμε να σκεφτούμε έξυπνα και «εναλλακτικά»! Ευφάνταστες ιδέες για οικογενειακές δραστηριότητες, ανέξοδες διέξοδοι στη φύση, προσφορά σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη, επιλογή προϊόντων από οργανώσεις για την υποστήριξη του έργου τους. Αυτά κι άλλα πολλά μπορούμε να ζητήσουμε φέτος από τον Άγιο Βασίλη, με γνώμονα τους συνανθρώπους μας και τον πλανήτη!
 
 
#Xmas4Planet με προϊόντα WWF!
 
 
Η νέα συλλογή του WWF Ελλάς είναι γεμάτη χρώματα, νέα σχέδια και σέβεται το περιβάλλον! Μπορούμε να τα βρούμε στο «μόνιμο στέκι» τους στα γραφεία της οργάνωσης (Λεμπέση 21 στο κέντρο της Αθήνας) αλλά και στο e-shop, www.wwf.gr/shop που δέχεται παραγγελίες όλο το 24ώρο.
 
 
Περισσότερες πληροφορίες:
 
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr .
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου