Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα της χώρας


Τώρα που φαίνεται ότι -έστω με τα συνηθισμένα προβλήματα- η κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώνεται, ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στον σχεδιασμό του νέου παραγωγικού μοντέλου
 
Κάπου εκεί στο γύρισμα του 20ού αιώνα ο Άγγελος Βλάχος έγραφε για τη γη όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα. Σ’ αυτή την ίδια γη, εκατό και πλέον χρόνια αργότερα, οι κάτοικοί της εισάγουν λεμόνια. Όπως εισάγουν και το ένα τρίτο της τομάτας που καταναλώνουν και δη από τις... ηλιόλουστες Κάτω Χώρες.
 
Αυτή η πραγματικότητα της ελληνικής παραγωγής και της ελληνικής αγοράς δεν είναι καινούργια. Δεν προέκυψε τα λίγα τελευταία χρόνια. Ούτε είναι καινούργια η διαπίστωση ότι ένα μεγάλο μέρος από το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου πουλιέται χύμα στην Ιταλία για να συσκευαστεί εκεί και να μοσχοπουληθεί στις διεθνείς αγορές. Χρόνια τώρα γίνονται πολλές τεκμηριωμένες αναλύσεις για το πώς θα έπρεπε να ανασυγκροτηθεί η πρωτογενής παραγωγή της χώρας, ώστε και να καλύπτει την εγχώρια ζήτηση και να εξάγει ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κι υπάρχουν μερικοί... ήρωες αγρότες -μορφωμένοι, όπως οι περισσότεροι νεότεροι άνθρωποι αυτής της χώρας- που δουλεύουν σ’ αυτή την κατεύθυνση, που έχουν μεράκι και ιδέες και τις υλοποιούν με πολύ κόπο, με τεράστια προβλήματα στη χρηματοδότηση και με πολλά εμπόδια από τον κρατικό μηχανισμό. Αυτό συνέβαινε πριν από την κρίση, αυτό συμβαίνει και σήμερα -και ίσως απαιτεί ακόμη περισσότερο ηρωισμό.
 
Πριν ακόμη αναλάβει την εξουσία, η σημερινή κυβέρνηση μιλούσε για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά αναγκάστηκε να ξοδέψει όλες τις δυνάμεις της σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στην προσπάθεια να περάσει με όσο το δυνατόν πιο έντιμους συμβιβασμούς την επόμενη αξιολόγηση. Τώρα που φαίνεται ότι -έστω με τα συνηθισμένα προβλήματα- η κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώνεται, ήρθε η ώρα να επικεντρώσει αυτές τις δυνάμεις στον σχεδιασμό του νέου παραγωγικού μοντέλου. Και να στηρίξει όλους αυτούς που ήδη έχουν ανακαλύψει μία πτυχή του, να διευκολύνει αυτούς που ψάχνουν μια άλλη, να φτιάξει το γήπεδο και τους κανόνες.
 
Η παραγωγική ανασυγκρότηση, όμως, δεν είναι δουλειά μόνο της κυβέρνησης. Πρέπει να την πιστέψουν -και να την παλέψουν- οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, από τον αγρότη της Κρήτης που άκουγε χθες τον πρωθυπουργό, μέχρι τον επιχειρηματία της βόρειας Ελλάδας που συνέτρωγε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Και πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και οι τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιωθεί με χρήματα τα οποία θα αποπληρώνουν και τα δισέγγονα των σημερινών φορολογουμένων.
Αυτό είναι το στοίχημα της χώρας, γι’ αυτό πρέπει να δουλέψει η κυβέρνηση, γι’ αυτό αξίζει να συγκρούονται οι πολιτικές δυνάμεις.



πηγή: http://tilevoasartas.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου