Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Πρωτιά για την Αναπτυξιακή Πάρνωνα μεταξύ των 49 τοπικών προγραμμάτων της χώρας


Πρωτιά για την Αναπτυξιακή Πάρνωνα μεταξύ των 49 τοπικών προγραμμάτων της χώρας.Σε συνέχεια της πετυχημένης εικοσαετούς διαδρομής στην Ανατολική Πελοπόννησο, την πρωτιά πέτυχε στους εγκεκριμένους πόρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Αναπτυξιακή Πάρνωνα με το Πρόγραμμα: «Απόθεμα Βιόσφαιρας και Ζώνες Επιχειρηματικής Καινοτομίας στην Ανατολική Πελοπόννησο», συνολικής δημόσιας δαπάνης 11.700.000€.
 
Υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Υπουργική Απόφαση για την έγκριση των προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης CLLD/LEADER στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 καθώς και για την κατανομή πιστώσεων Δημόσιας Δαπάνης για τα προγράμματα αυτά ανά Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).
 
Συνολικά, με την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης εγκρίθηκαν 31 πολυταμειακά τοπικά προγράμματα και 18 μονοταμειακά (16 από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 2 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας), συνολικού προϋπολογισμού 360,6 εκ. €.
 
Για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) κατανέμονται στις Ομάδες Τοπικής Δράσης με την Υπουργική Απόφαση 290,1 εκ. € από τα 322 εκ. € της σχετικής πρόσκλησης, ενώ τα υπόλοιπα θα κατανεμηθούν σε δεύτερη φάση στη βάση της αποτελεσματικότητας υλοποίησης των τοπικών τους προγραμμάτων.
 
Για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) κατανέμονται 70,5 εκ. €, περισσότερα από τα 55 εκ. € που ενδεικτικά αναφέρονταν στη πρόσκληση, δεδομένου του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.
 
Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, αναφέρει: «Με την απόφαση έγκρισης και κατανομής των πόρων στα τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα του νέου CLLD/LEADER δρομολογείται ουσιαστικά η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης των επενδυτικών και λοιπών δράσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης σε όλη τη χώρα. Τα προγράμματα αυτά είμαι βέβαιος ότι θα κινητοποιήσουν δημιουργικά τις τοπικές κοινωνίες και τις παραγωγικές δυνάμεις των αγροτικών περιοχών της χώρας μας, και θα αποτελέσουν την κατάλληλη ώθηση για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους οι δημιουργικοί άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου. Ειδικά στους νέους, θέλω να πω το εξής: Προχωρήστε, τολμήστε, αξιοποιείστε τις χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνονται μέσα από τα Προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να είστε σίγουροι ότι οι ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική ύπαιθρο είναι μεγαλύτερες από πολλούς άλλους τομείς
 
Το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει δύναμη και ικανοποίηση σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο να συνεχίσουμε το προϊόν συλλογικής προσπάθειας που έχει βάσεις την καλή επίδοση της προηγούμενης περιόδου, τη διεύρυνση της περιοχής παρέμβασης, το πολύ καλό επιχειρησιακό σχέδιο που υποβάλαμε, την ευρωστία και τον δυναμισμό της Εταιρείας και την πέραν των ανθρωπίνων δυνατοτήτων υπερπροσπάθεια όλων μας.
 
Τα παραπάνω εξασφαλίζουν η στέρεη εταιρική σχέση, η εμπιστοσύνη της διοίκησης και των μετόχων της στο στελεχιακό δυναμικό και η διαφάνεια και δικαιοσύνη στη διαχείριση οικονομικών πόρων και ανθρώπων.
 
Το επιτυχημένο άνοιγμα της Εταιρείας στα Νησιά του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, όπου εξασφαλίσαμε για πρώτη φόρα την έγκριση του αντίστοιχου προγράμματος για την περιοχή, συνολικής δημόσιας δαπάνης 7.400.000€, οι διατοπικές συνεργασίες που συντονίζουμε σε εθνικό επίπεδο αλλά και τα γεγονότα και οι συνεργασίες εθνικής εμβέλειας μας φέρνουν στα κέντρα των αποφάσεων και δυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον ρόλο μας αλλά και τις ευθύνες μας.
 
Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας επ΄ ωφελεία του τόπου μας με ακόμη περισσότερη όρεξη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου