Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ιωάννινα. Κέντρο τρούφας προωθεί ο Δήμος Ζαγορίου


Κέντρο τρούφας προωθεί ο Δήμος Ζαγορίου Την συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG) Ελλάδος-Ιταλίας 2014-2020 αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου, μέσω της πρότασης με το ακρωνύμιο Inno TRUFFLE, παράλληλα με την ανάπτυξη και στήριξη του τουρισμού και την σύνδεση του με τα πλεονεκτήματα της περιοχής.
 
Η πρώτη πρόταση με το ακρωνύμιο Inno TRUFFLE χαρακτηρίζεται ως καινοτόμα, αφού αφορά σε έργο για την ανάδειξη του φυσικού αποθέματος της τρούφας, αλλά και των μανιταριών και στη δημιουργία ενός κέντρου ενημέρωσης και πληροφόρησης στους Μηλιωτάδες του Ανατολικού Ζαγορίου.
 
Το δεύτερο έργο με ακρωνύμιο STEPS επιχειρεί να συνδυάσει το πλούσιο ιστορικό-πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον του Ζαγορίου με τις παροχές κατάλυσης και τον τουριστικό κλάδο.
 
 
Στο κτίριο του Π.Κ Μηλιωτάδων το Κέντρο Τρούφας
 
Ήδη στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου και ιδιαίτερα στην Τ.Κ Δεματίου δραστηριοποιούνται πολλοί κάτοικοι με την τρούφα και τα μανιτάρια.
 
Το έργο Inno TRUFFLE, εφόσον εγκριθεί και υλοποιηθεί, αναμένεται εκτός των άλλων να έχει σημαντική επίπτωση στην ταυτότητα της περιοχής, μπορεί να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, και να δημιουργήσει ευκαιρίες για πολλαπλά παράλληλα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές κυρίως μέσω της αύξησης του τουρισμού (προσέλκυση τουριστών, αύξηση επισκεψιμότητας, λειτουργία εστιατορίων ή ξενώνων, κ.τ.λ.).
 
Εταίροι του έργου είναι η «Ήπειρος Αναπτυξιακή Α.Ε», (επικεφαλής εταίρος), ο Δήμος Ζαγορίου, το ΤΕΙ Ηπείρου, ο Δήμος Corigliano D’ Ontranto και το Ίδρυμα Μεσογειακής Διατροφής Ιταλίας.
 
Από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Τρούφας το οποίο θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως κέντρο πληροφόρησης και ενημέρωσης του κοινού (για τα είδη της τρούφας) τη σημασία της για το περιβάλλον, τη γαστρονομία και την οικονομία, την καλλιέργειά της κλπ) αλλά και ως πόλος προσέλκυσης επισκεπτών μέσω της λειτουργίας οργανωμένης θεματικής έκθεσης για την τρούφα.
 
Το Κέντρο τρούφας θα συνδυαστεί με το σχεδιασμό και τη σήμανση τουλάχιστον μίας διαδρομής στην ευρύτερη περιοχή ως «μονοπάτι τρούφας» με δυνατότητα χρήσης από τους επισκέπτες και με σκοπό ενίσχυσης των υποδομών βιωματικού τουρισμού.
 
Το Κέντρο Πληροφόρησης Τρούφας και Μανιταριών προτείνεται να φιλοξενηθεί στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Μηλιωτάδων που βρίσκεται στην πλατεία του οικισμού και είναι ημιτελές.
 
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (μια μόνο αρνητική ψήφος) η μελέτη του έργου «Αποπεράτωση κτιρίου Πνευματικού Κέντρου Μηλιωτάδων και Δημιουργία Κέντρου Τρούφας και Μανιταριών» προϋπολογισμού 225,000,00 €.

Επίσης, το Σώμα ενέκρινε και την προμελέτη για την δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης Τρούφας και Μανιταριών.
 
 
Στήριξη του τουρισμούμε το πρόγραμμα STEPS
 
Ο Δήμος Ζαγορίου, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την στήριξη του τουρισμού, μετέχει ως εταίρος και στην πρόταση που κατατέθηκε από φορείς Ελλάδος και Ιταλίας στο έργο «Βιωσιμότητα περιοχών, εξερευνώντας διαδρομές-πράσινους δρόμους και ιστορίες»- STEPS («Sustainable territories exploring paths, green-ways and stories».
 
Το STEPS φιλοδοξεί να παίξει ένα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στον τουριστικό κλάδο της περιοχής, επιχειρώντας να συνδυάσει το πλούσιο ιστορικό-πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Δήμου Ζαγορίου με τις παροχές κατάλυσης και τον τουριστικό κλάδο, υποδεικνύοντας τρόπους που ένα τοπόσημο ή μια περιοχή μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
 
Ο Δήμος Ζαγορίου θα καταγράψει πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, άλλες πληροφορίες όπως το σύστημα υποδομών, γεφύρια, οικισμούς μνημεία, πάρκα, προστατευόμενες περιοχές και συνδυάζοντας τα με τα καταλύματα και λοιπές επιχειρήσεις (εστίαση, τοπικά προϊόντα, κ.λ.π.) και υπηρεσίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.
 
Επίσης, ο Δήμος Ζαγορίου θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα δίκτυο με τους τοπικούς παράγοντες (επιχειρήσεις, συλλόγους, σωματεία) για την προώθηση του «Slow Tourism».
 
Σημαντικό στοιχείο του έργου είναι η τοποθέτηση στις προτεινόμενες διαδρομές παγκακιών, interpretationpanels, πινακίδων κατεύθυνσης, πίνακες ανακοινώσεων, κλπ.
 
Τέλος, στα πλαίσια των ενεργειών κεφαλαιοποίησης θα κληθούν travelbloggers να επισκεφθούν την περιοχή παρέμβασης του Δήμου Ζαγορίου και να την προωθήσουν σε ειδικά τουριστικά έντυπα που θα αφορούν ποδηλάτες, περιπατητές, κ.λ.π.


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου