Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Αιτωλοακαρνανία. Νέες βάσεις για την κτηνοτροφία

 
dsc_0023
 
Ιδιαίτερα χρήσιμη αποδείχθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στο Δήμο Θέρμου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, με αντικείμενο την κτηνοτροφία της περιοχής και τις σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου
 
Η ημερίδα αποσκοπούσε στην ολοκληρωμένη ενημέρωση των κτηνοτρόφων σε θέματα διαχείρισης ζωικού κεφαλαίου και ήταν η εναρκτήρια ενός ευρύτατου κύκλου ανάλογων συναντήσεων με τους κτηνοτρόφους του νομού, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές και χρηστικές οδηγίες, που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να διασφαλίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, να αποκτήσουν τη δυνατότητα αύξησης της γαλακτοπαραγωγής των ζώων τους και να είναι σε θέση να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα ασθενειών και άλλα.
 
Σημειώνουμε ότι στην Αιτωλοακαρνανία η κτηνοτροφία να αποτελεί έναν από τους κύριους παραγωγικούς κλάδους, με καθοριστική συμβολή στην τοπική οικονομία, τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου, ωστόσο, παραμένουν πολύ μεγάλα, με την προϋπόθεση, βέβαια, της σωστής διαχείρισης των εκμεταλλεύσεων, τόσο ζωοτεχνικά όσο και οικονομικά.
 
Ο Α.Σ.ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ εκτιμά ότι αν η Αιτωλοακαρνανία μπορέσει με περισσότερο αποδοτικό τρόπο να διαχειριστεί το ζωικό της κεφάλαιο, τα οφέλη θα είναι πραγματικά μεγάλα, τόσο για τους παραγωγούς μεμονωμένα όσο και για το σύνολο της αγροτικής οικονομίας του τόπου. Και αυτό ακριβώς επιχειρεί με τις ημερίδες που διοργανώνει, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο αναπληρωτής καθηγητής, του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος και ανέλαβε το συντονισμό της χθεσινής εκδήλωσης.
 
Απ’ την πλευρά του, ο εμπορικός διευθυντής της Ένωσης Αγρινίου κ. Δημοσθένης Μπέτσικας, παρουσίασε τις δράσεις που αναπτύσσει ο Συνεταιρισμός, μίλησε για την αξία της σωστής διατροφής των αιγοπροβάτων, ενώ παράλληλα παρουσίασε τους βασικούς συνεργάτες της Ένωσης Αγρινίου, τόσο στο υποκατάστημα στο Θέρμο όσο και στις κεντρικές υπηρεσίες, στους οποίους μπορούν να απευθύνονται οι κτηνοτρόφοι για κάθε τους ανάγκη.
 
Ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Γελασάκης (Κτηνίατρος, MPH, Ph.D., Dip. ECSRHM, Ερευνητής, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ΕΛΓΟ-Δήμητρα) αναλυτικά μίλησε για την εκτροφή των μικρών μηρυκαστικών και για τα νοσήματά τους, που συχνά απασχολούν τους παραγωγούς, δίνοντας μια σειρά από πολύτιμες συμβουλές στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι με τη σειρά τους έθεσαν όλα τα ερωτήματα που τους απασχολούν στην καθημερινή πρακτική της δουλειάς τους και έλαβαν υπεύθυνες απαντήσεις και οδηγίες, η εφαρμογή των οποίων θα τους βοηθήσει σημαντικά.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Γιάννης Καλλίμορφος και ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Νίκος Καζαντζής.


πηγή: http://www.e-ea.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου