Aναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων η δημοσίευση του αιτήματος καταχώρισης ως ΠΟΠ για το Ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής.
Όπως αναφέρεται στο αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» προέρχεται τουλάχιστον κατά 90% από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Στρογγυλολιά (Γαλανή, Πρασινολιά) και το υπόλοιπο 10% προέρχεται από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Χονδροελιά Χαλκιδικής.
Η ποικιλία Στρογγυλολιά εδραιώθηκε στην περιοχή και αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο του ελαιοκομικού της κεφαλαίου. Το ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου διαθέτει τα ακόλουθα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:
Οξύτητα: Έως 0,60 κατ' ανώτατο όριο
Αριθμός υπεροξειδίου: 15 κατ' ανώτατο όριο
Κ232: μέγιστο 2,32
Κ270: μέγιστο 0,18
Κηροί: μέγιστο 110 mg/kg
Εκατοστιαία αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων: ίση ή μεγαλύτερη από 84%
Ποσοστό ελαϊκού οξέος:ελάχιστο 73%
Χρώμα:πράσινο με κίτρινες αποχρώσεις έως χρυσοκίτρινο αρχικά θολό αμέσως μετά την έκθλιψη σταδιακά διαυγάζει πλήρως.
Οσμή:Φρέσκο, καθαρό ευδιάκριτο φρουτώδες ελιάς.
Γεύση:Καθαρή, ευδιάκριτη, με χλοώδεις νότες που διατρέχουν τους οσφρητικούς τόνους, πικρό και πικάντικο φορτίο σε αρμονική συνύπαρξη.
Διάμεσος φρουτώδους: μεγαλύτερη του 3
Συγκομιδή: Είναι πρώιμη και ξεκινάει αρχές Οκτωβρίου όταν ο καρπός είναι ακόμα πράσινος-ιώδες.
Ψυχρή έκθλιψη: Το προϊόν προέρχεται από έκθλιψη εν ψυχρώ που δεν ξεπερνά σε θερμοκρασία τους 27 βαθμούς.
πηγή: http://www.olivenews.gr/
πηγή: http://www.olivenews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου