Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Στο -7% η ανακύκλωση για το 2011

 
 
 

 

 

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ο απολογισμός της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης δείχνει μεν μείωση στα υλικά που ανακυκλώσαμε αλλά διατηρεί ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας των τελευταίων ετών από τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, για το έτος 2011 ανακοινώθηκαν τα εξής νούμερα:


-478 χιλιάδες τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (συσκευασίες & χαρτί εντύπων) αξιοποιήθηκαν το 2011
-75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας εξυπηρετείται από τα έργα του μπλε κάδου (31/12/2011)
-27 Kέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών λειτουργούν στη χώρα (31/12/2011)
Στα νησιά διατηρήθηκε το ποσοστό ανακύκλωσης που είχαμε το 2010, αυξήθηκε ο εξοπλισμός που παραχωρήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ΕΕΑΑ.
 Στις 1.900 έφτασαν οι άμεσες θέσεις εργασίας στη συλλογή και τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
 
Αναλυτικά
 
Παρά τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, η οποία επέφερε μείωση κατά 7% στο σύνολο των απορριμμάτων από συσκευασίες που παράγονται στη χώρα σε σύγκριση με το 2010, κυρίως εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης των προϊόντων, η ανακύκλωση συσκευασιών συνέχισε σταθερή πορεία και το 2011.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αποτελεσμάτων της ΕΕΑΑ που κατατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές, οι ποσότητες των υλικών που ανακυκλώθηκαν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕΑΑ ανήλθαν σε 478.000 τόνους. Συμπεριλαμβανομένων και των ποσοτήτων από τα Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόβλητα Συσκευασίας-ΒΕΑΣ που πιστοποιούνται καθώς και του χαρτιού εντύπων που ανακτάται).
 Οι ποσότητες αυτές αντί να οδηγηθούν στους χώρους ταφής απορριμμάτων αξιοποιήθηκαν στα 27 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της ΕΕΑΑ σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανακούφιση του οξύτατου προβλήματος εξεύρεσης νέων χώρων διάθεσης των απορριμμάτων.
 
Ειδικότερα, οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν τόσο από τα έργα του μπλε κάδου αλλά και από δραστηριότητες της ΕΕΑΑ που ανακυκλώνουν συσκευασίες από δημοτικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα η συλλογή γυαλιού από εστιατόρια και ξενοδοχεία τα πολλαπλά ρεύματα από τα νησιά κλπ. ανήλθαν σε 194 χιλιάδες τόνους δηλαδή περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2010 παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Στο τέλος του 2011, συνολικά 241 Καλλικρατικοί ΟΤΑ σε όλη τη χώρα ήταν συμβεβλημένοι με το Σύστημα της ΕΕΑΑ με αποτέλεσμα τα έργα του μπλε κάδου να εξυπηρετούν σχεδόν το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 8 εκατομμύρια κατοίκους.
 Περισσότεροι από 125 χιλιάδες μπλε κάδοι και 370 οχήματα συλλογής έχουν παραδοθεί στους ΟΤΑ για να χρησιμοποιηθούν στη συλλογή και αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2011 η επέκταση του συστήματος της ΕΕΑΑ στα ελληνικά νησιά ήταν σημαντική.
Ειδικότερα, αναπτύχθηκαν έργα ανακύκλωσης σε 22 νησιά, με αποτέλεσμα 350 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες των εν λόγω νησιών, να εξυπηρετούνται από το σύστημα του μπλε κάδου. Αντίστοιχα, ο αριθμός των συμβεβλημένων με το Σύστημα επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 3% συγκριτικά με το 2010.
 
 
Αυτή τη στιγμή, πάνω από 1.700 επιχειρήσεις από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων συνεργάζονται ήδη με την ΕΕΑΑ, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προώθηση και την ενίσχυση της ανακύκλωσης των συσκευασιών στη χώρα μας.
 Η ΕΕΑΑ, ανακοίνωσε ότι μέσα από τα προγράμματα ανακύκλωσης που λειτουργεί και στηρίζει οικονομικά σε πανελλαδική κλίμακα, συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, δημιουργώντας περίπου 1.900 άμεσες θέσεις εργασίας στη συλλογή και τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
Το μέσο λειτουργικό κόστος ανάκτησης των έργων του μπλε κάδου είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό και από τα μικρότερα στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεθοδολογία (μπλε κάδος) που εφαρμόζει η ΕΕΑΑ.
Ο κύριος Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, δήλωσε: «Το 2011 ήταν μια χρονιά γεμάτη που χαρακτηρίστηκε από προκλήσεις, τόσο σε κοινωνικό και οικονομικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά, ο μπλε κάδος κατάφερε να αντισταθεί στις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και να συνεχίσει και το 2011 σταθερή πορεία. Τα αποτελέσματα του έτους αποτελούν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της ανακύκλωσης στη χώρα μας που μας κινητοποιεί για περαιτέρω ανάπτυξη των δράσεων της ΕΕΑΑ».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου