Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ζητείται επενδυτής για την καλλιέργεια και εμπορική αξιοποίηση ντόπιων ποικιλιών κηπευτικών

 
 
 

Το project αναφέρεται στην χρηματοδότηση μιας νέας καλλιέργειας αποκλειστικά με ντόπιους αρχέγονους σπόρους της Μεσσηνίας.

 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος λόγος για την διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών κηπευτικών. Οι ανθεκτικές ποικιλίες του παρελθόντος έχουν πλέον αντικατασταθεί από υβρίδια που αν και είναι πιο αποδοτικά χρειάζονται περισσότερη ανθρώπινη παρέμβαση και χημικές μεθόδους επεξεργασίας για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και τα ευδοκιμήσουν.
Ταυτόχρονα δημιουργούν και μια εξάρτηση από τις εταιρίες καθώς οι υβριδικοί σπόροι δεν αναπαράγονται με τα ίδια χαρακτηριστικά αν τους φυτέψεις δεύτερη χρονιά. Η προσπάθεια διατήρησης αυτών των ποικιλιών γίνεται από πολλούς αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι έχουν επιλέξει να καλλιεργούν αυτά τα λαχανικά κυρίως για προσωπική τους χρήση.
Στο ραδίκι πιστεύουμε πως αν θέλουμε να διατηρήσουμε πραγματικά μια ποικιλία πρέπει να την κάνουμε εμπορεύσιμη έτσι ώστε να γίνει γνωστή στην πλατιά μάζα του κόσμου και να συμφέρει τους καλλιεργητές να επενδύσουν σε αυτήν. Τον χειμώνα που μας πέρασε επιλέξαμε δύο μεσσηνιακές ποικιλίες ( σπανάκι και ρόκα) τις οποίες και προωθήσαμε με επιτυχία. Φέτος το καλοκαίρι θέλουμε να επεκταθούμε σε όλα τα καλοκαιρινά κηπευτικά (ντομάτες , κολοκυθάκια , μελιτζάνες κτλ) .
Αν καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε εμπορικά αυτές τις ποικιλίες τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλους καλλιεργητές που αυτή την στιγμή πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.
Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά θετικά μηνύματα από εστιατόρια για την καλλιέργεια τέτοιων κηπευτικών τα οποία όμως δεν είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε. Με το μικρό αυτό κεφάλαιο θα μπορέσουμε να καλύψουμε ένα μικρό αριθμό από τις ανάγκες της δραστηριότητας μας όπως

• Ενοικίαση εξοπλισμού καλλιέργειας (τρακτέρ κ.α)
• Πληρωμή προσωπικού
• Αγορά ενός μικρού ψυγείου για την βραχυπρόθεσμη αποθήκευση κηπευτικών (από το πρωί που γίνεται η συλλογή μέχρι το απόγευμα που πραγματοποιούνται οι αποστολές)
• Μεταφορά κοπριάς στο χωράφι μας
• Υδροδότηση

 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο: http://www.radiki.com/


 
 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου