Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Πρόβλημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Κοζλοντούι

 
Καθησυχαστικές οι αρχές υποστηρίζουν ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει σήμερα
 
 
 
 
Καθησυχαστικές οι αρχές υποστηρίζουν ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει σήμερα
Σε τεχνικό πρόβλημα οφείλεται η διακοπή της λειτουργίας μιας μονάδας στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας. Οι αρχές της χώρας ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικές ότι δεν υπήρξε ούτε υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας.
Η διεύθυνση του εργοστασίου ανέφερε ότι η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του ενός αντιδραστήρα, που παράγει 1.000 μεγαβάτ, προκλήθηκε από μια δυσλειτουργία στο σύστημα προστασίας της τούρμπο-γεννήτριας στις 19:52 τοπική ώρα.
«Οι λόγοι που η μονάδα διέκοψε τη λειτουργία της εντοπίστηκαν και το τεχνικό πρόβλημα επιλύθηκε», ανέφερε η ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το εργοστάσιο θα θέσει ξανά σε λειτουργία τον αντιδραστήρα σήμερα, κατά την ίδια πηγή.
Την 24η Μαΐου, τέθηκε σε λειτουργία ο άλλος αντιδραστήρας του Κοζλοντούι, ο υπ' αρ. 5, και συνδέθηκε ξανά στο εθνικό δίκτυο μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συντήρησής του. Δεν έχει φθάσει στο μέγιστο επίπεδο της απόδοσής του ακόμη.
Οι δύο αντιδραστήρες 1.000 μεγαβάτ, σοβιετικής κατασκευής, παράγουν περίπου το 36% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σε ετήσια βάση στη Βαλκανική χώρα. Τα τελευταία χρόνια, έχει διακοπεί η λειτουργία των υπολοίπων τεσσάρων, παλαιότερων αντιδραστήρων, βάσει μιας συμφωνίας με την ΕΕ και λόγω των ανησυχιών των Βρυξελλών για την ασφάλεια του εργοστασίου.
 
 
πηγή: 24h NewsRoom
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου