Στα μαγευτικά νερά της Αλοννήσου έχουν εδώ κι ένα περίπου χρόνο τη δυνατότητα οι λάτρεις της κατάδυσης να βουτήξουν και να θαυμάσουν όλα όσα κρύβει ο βυθός. Από πέρυσι επιτρέπεται η κατάδυση σε 14 περιοχές στα νησιά. τις ακτογραμμές των νήσων Αλοννήσου, Περιστέρας, Μικρού και Μεγάλου Αδελφιού, στις οποίες κατόπιν υποθαλάσσιας έρευνας δεν εντοπίστηκαν ενάλιες αρχαιότητες.
Ειδικότερα, το πράσινο φως για κατάδυση έχουν λάβει οι εξής περιοχές:
-Ακτογραμμή βόρεια της Στενής Βάλλας της Νήσου Αλοννήσου,
-από το ακρωτήριο Απύθμενος έως το χώρο που βρίσκεται αμέσως βόρεια από την παραλία του Αγ. Δημητρίου της Νήσου Αλοννήσου,
-Περιοχή Γλύφα, βόρεια της Στενής Βάλλας στη Νήσο Αλόννησο,
-Ακτογραμμή νότια από τη Στενή Βάλλα, από Άγ. Πέτρο έως Σπιθάρι στη Νήσο Αλόννησο,
-Όρμος Σπαρτίνα της Νήσου Αλοννήσου,
-Όρμος Μηλιάς - Σπαρτίνας και η Ξέρα ανοιχτά του όρμου Μηλιάς - Σπαρτίνας στη Νήσο Αλόννησο,
-Όρμοι Ρουσούμ Γυαλός και Βότση της Νήσου Αλοννήσου,
-Όρμοι μικρού Μουρτιά της Νήσου Αλοννήσου,
-Ξέρα ανοιχτά του Όρμου Μικρού Μουρτιά στη Νήσο Αλόννησο,
-Όρμος Καλής Βολής στη Νήσο Αλόννησο,
-Όρμος Μαύρου Κάβου στη Νήσο Περιστέρα,
-Όρμος Κλήμα της Νήσου Περιστέρας,
-Νότια πλευρά του όρμου Βασιλικού, στην περιοχή που εκτίνεται μεταξύ των τοπωνυμιών Ξύλο και Βουρλιά στη Νήσο Περιστέρα,
-Ακτογραμμή ανατολικά της Νήσου του Μεγάλου Αδελφιού.
Υπενθυμίζεται ότι η Αλόννησος και το θαλάσσιο πάρκο πέριξ αυτής ήταν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, αφού ενώ σε όλη την Ελλάδα επιτράπηκαν οι καταδύσεις εκτός από τα συγκεκριμένα σημεία των ναυαγίων και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στην Αλόννησο έκλεισαν όλη την θαλάσσια περιοχή (2200 τ.χλμ) τελείως.
Μάλιστα το θέμα του καταδυτικού τουρισμού είχε τεθεί ως μείζον ζήτημα πέρυσι σε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλόννησο με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και τις τοπικές αρχές, όπου αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στο συνεδριακό και τον καταδυτικό τουρισμό και ζητήθηκε η παρέμβαση του Περιφερειάρχη για τον αποχαρακτηρισμό των ναυαγίων ως αρχαιολογικών χώρων.
Ο κ. Κ. Αγοραστός από την πλευρά είχε επισημάνει πως «Ανοίγει ένα νέο αναπτυξιακό κεφάλαιο για τον τόπο το οποίο ενισχύεται με τη δημιουργία για πρώτη φορά επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Είναι μια ρηξικέλευθη πρόταση ανάδειξης του θαλασσίου πλούτου της χώρας όσο και του αρχαιολογικού ναυτικού πολιτισμού και αποτελεί μια καινοτόμο πρόταση τουριστικής ανάπτυξης για τις Β. Σποράδες, που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο φυσικό κάλος και σημαντικής αξίας ενάλιο αρχαιολογικό πλούτο. Η επίτευξη του στόχου αυτού ο οποίος είναι απόλυτα εφικτός θα τοποθετήσει τη Θεσσαλία στο επίκεντρο της τουριστικής και καταδυτικής προσοχής της υφηλίου με σημαντικά οφέλη».
πηγή: Ταχυδρόμος του Βόλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου