Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων

 
 
Η Κοιλάδα των Πεταλούδων, πασίγνωστη σε όλον τον κόσμο, ως θερινός τόπος διαμονής στη Ρόδο για εκατομμύρια πεταλούδες κατά τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για ένα βιότοπο με πυκνή βλάστηση, υπέροχη φυσική ομορφιά, αρμονικές κατασκευές γεφυριών με το περιβάλλον, λιθόστρωτα μονοπάτια, λιμνούλες, μικρούς αστείρευτους καταρράκτες, ειδυλλιακή ατμόσφαιρα και μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Ο μόνος ήχος που μπορεί να ακούσει εκεί ο επισκέπτης είναι το τιτίβισμα των τζιτζικιών και το γαργάρισμα των δροσερών νερών.






Η περιοχή έγινε γνωστή στο πέρασμα των χρόνων για τη φυσική ομορφιά που αντικρίζει ο επισκέπτης, αλλά κύριο και μοναδικό χαρακτηριστικό της είναι το φυτό «Ζητιά» και οι ειδικές ουσίες που εκκρίνει, το οποίο ελκύει τις πεταλούδες και η κοιλάδα είναι τόπος αναπαραγωγής της πεταλούδας Panaxia Quadripunctaria. Η πεταλούδα έχει μήκος σώματος 1,8 έως 2,3 εκατοστά, άνοιγμα φτερών 5,5 έως 6 εκατοστά και χρώματος καφέ –μαύρο με κιτρινόλευκες κηλίδες. Το είδος αυτό της πεταλούδας ανήκει στην οικογένεια των Νυχτοπεταλούδων και γι αυτό το λόγο, οι πεταλούδες κατά τη διάρκεια της ημέρας μένουν ακίνητες καλύπτοντας τους κορμούς των δέντρων , τους βράχους, κάνοντας τις κινήσεις τους το βράδυ. Αυτή ίσως είναι μια μικρή απογοήτευση για τον επισκέπτη, να μην περιτριγυρίζεται από πεταλούδες που πετάνε, αλλά παρόλα αυτά μένει έκπληκτος από τον τεράστιο πληθυσμό πεταλούδων που συσσωρεύεται στην περιοχή.



Η Κοιλάδα αρχικά αξιοποιήθηκε από τους Ιταλούς όσο κατοικούσαν στο νησί , όταν το 1928 μια ιταλική εταιρεία άρχισε να αξιοποιεί την περιοχή και τότε εντόπισε και το είδος της πεταλούδας ο Ιταλός καθηγητής Alessandro Chigi. Σήμερα την διαχείριση της Κοιλάδας την έχει ο Δήμος Ρόδου.
Πρόσβαση στην Κοιλάδα υπάρχει από τρία σημεία, στο χαμηλότερο σημείο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μουσείο φυσικής Ιστορίας, κιόσκια με εκθέματα, και να ξεκινήσει να διασχίσει τη διαδρομή 1300 μ. ανάμεσα στο φαράγγι , δίπλα από τα τρεχούμενα νερά του ποταμού «Πελεκάνου», για να προσκυνήσει στο ανώτερο σημείο της κοιλάδας τη Μονή της Καλόπετρας, χτισμένη κατά την παράδοση από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στα 1874.
Στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, η φύση κυριολεκτικά οργιάζει… Το θέαμα που απολαμβάνουν οι επισκέπτες δίνει τον αρμονικό συνδυασμό ενός καλαίσθητου πάρκου και της άγριας ζούγκλας με μοναδικό κάτοικο τις πεταλούδες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου