Η Λέσβος σε πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς καιτου τοπίου της Λέσβου
Η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν από 1 έως 3 Ιουνίου 2012 στο πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ερμηνεύουν το ξεχωριστό τοπίο της Λέσβου, προσδιορίζουν την ταυτότητα του τοπικού πολιτισμού και παρουσιάζουν την ιστορική συνέχεια.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Παρασκευή
1 Ιουνίου 2012: Διαλέξεις
Διαλέξεις στο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης με θέμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: αρμονική συνύπαρξη περιβάλλοντος και πολιτισμού».
19:00-19:45
Νικόλαος Ζούρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Ο Θεόφραστος, τα πετρώματα και η γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου.
Πληροφορίες στα τηλ. 22510-47033, 22530-54434, υπεύθυνη κ. Κ. Μπεντάνα.
19:45-20.30
Θάλεια Κυριακοπούλου, αρχαιολόγος της Κ΄ ΕΠΚΑ, «Πράσινα» Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Κ΄ ΕΠΚΑ. «Το δέντρο της ζωής» και «Φωνές νερού μυριάδες».
Πληροφορίες στα τηλ. 22510-42589, 22510-40716, υπεύθυνη κ. Θ. Κυριακοπούλου.
Σάββατο
2 Ιουνίου 2012: Περιήγηση σε Τοπία και Μνημεία της Λέσβου
«Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Ανακαλύπτουμε τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών»
Η διαδρομή περιλαμβάνει τις ακόλουθες στάσεις:
1. Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης: Το λιμάνι της Μυτιλήνης των κλασσικών χρόνων, η Ρωμαϊκή στοά και το βήμα του Αποστόλου Παύλου
2. Λαρισαίες πέτρες: Η δημιουργία του κόλπου της Γέρας, το δέλτα του Ευεργέτουλα, το ενεργό γεωλογικό ρήγμα του Κόλπου Γέρας, οι θερμές πηγές και το Ρωμαϊκό υδραγωγείο.
3. Το Ιερό των Μέσων
4. Η αρχαία Πύρρα και ο κόλπος της Καλλονής – Οι υγρότοποι και η ακτή του Αριστοτέλη
5. Ο ηφαιστειακός κρατήρας και ο οικισμός της Βατούσας.
6. Το Απολιθωμένο Δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Κάστρο Σιγρίου – Ο Θεόφραστος και το έργο του «περί λίθων».
7. Η παραλία Ερεσού και ο λόφος του Μαστού – η αρχαιολογική συλλογή – Ο Θεόφραστος και το έργο του «Περί φυτών ιστορίαι».
Συγκέντρωση στις 8:30 έξω από το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.
Η μετάβαση με το πούλμαν θα είναι δωρεάν και η είσοδος στους χώρους και τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα προσφερθούν στους συμμετέχοντες τοπικά εδέσματα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής έως 31-5-2012 στα τηλ. 22510-42589, 22510-40716, υπεύθυνη κ. Θ. Κυριακοπούλου.
Κυριακή
3 Ιουνίου 2012 : Εκπαιδευτικές δράσεις
α) «Φωνές νερού μυριάδες»:
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών στο Παλαιό Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Με επιλεγμένα εκθέματα, φωτογραφικό υλικό και πολύπλευρες δραστηριότητες θα τονιστεί η αξία του νερού για τον άνθρωπο στην καθημερινή ζωή, τη θρησκεία και την τέχνη.
Ώρες διεξαγωγής 9:30-10:30 και 11:00-12:00. Οι γονείς που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των παιδιών τους μπορούν να επικοινωνούν έως τις 31-5-2012 στα τηλ. 22510-42589, 22510-40716 με την υπεύθυνη κ. Δ. Τσολάκη.
β) «Μικροί Παλαιοντολόγοι»
: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ οι Μικροί Παλαιοντολόγοι συμμετέχουν σε ανασκαφικές εργασίες φυτικών απολιθωμάτων, αναγνωρίζουν και ταξινομούν τα ευρήματά τους, γνωρίζουν τα σύγχρονα και απολιθωμένα φυτά της Λέσβου μέσα από δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Ώρες διεξαγωγής: 10:00 – 11.00 και 15:00 – 16:00. Οι γονείς που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των παιδιών τους μπορούν να επικοινωνούν έως 31-5-2012 στα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434 με την υπεύθυνη κ. Κ. Μπεντάνα.
Ο στόχος των εκδηλώσεων
Στόχος της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από το τρίπτυχο Εκπαίδευση – Πολιτισμός – Τουρισμός. Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές ενθαρρύνουν:
-τη συνέργεια μεταξύ μαθητών, φοιτητών και πολιτών σε τοπικές εκδηλώσεις που καλλιεργούν το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις,
-τη σύμπραξη φορέων και τοπικών οργανώσεων για την εναρμόνιση της τουριστικής ανάπτυξης με τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας,
-τη διαμόρφωση τοπικών δικτύων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην κατανόηση της πολιτιστικής ταυτότητας, στο σεβασμό της βιοποικιλότητας και στην προστασία των φυσικών τοπίων,
-την ενεργοποίηση των κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση των θεσμών του εθελοντισμού και της πολιτιστικής χορηγίας, προκειμένου να γίνει συνείδηση και καθημερινή πρακτική η στροφή προς την «πράσινη κατεύθυνση», δηλαδή την εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, τις κοινωνικές αξίες και την πολιτιστική ποικιλότητα.
Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές εφαρμόζονται για το έτος 2012 πιλοτικά σε τρεις νομούς (Αττικής, Ρεθύμνης και Λέσβου) και πραγματοποιούνται με τη σύμπραξη φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Παιδείας, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων με περιβαλλοντική δράση και οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται, σε χρονική εγγύτητα με την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον (5 Ιουνίου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου