Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τα φώτα της πόλης αποσυντονίζουν την τροφική αλυσίδα!



Έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει ότι η φωτορύπανση απειλεί τη ζωή των εντόμων
 
 
 
 
Έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει ότι η φωτορύπανση απειλεί τη ζωή των εντόμων
Το φως από τις λάμπες του δρόμου μπορεί να επηρεάσει το οικοσύστημα; Κι όμως, σε αυτό κατέληξε η έρευνα του Πανεπιστημίου του Έξετερ, μετά από πολύχρονη μελέτη επιστημόνων στην επίδραση που μπορεί να έχει αυτό το φως στα έντομα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Biology Letters της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου.
Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένοι τύποι εντόμων, που προσελκύονται από το φωτισμό των πόλεων, επηρεάζει ακόμη και την επιβίωσή τους αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται έλλειψη τροφής ακόμη και για θηλαστικά, και συνεπώς και για τον άνθρωπο, αποσυντονίζοντας την τροφική αλυσίδα.
«Ο φωτισμός οδικού δικτύου αλλάζει το περιβάλλον σε υψηλότερα επίπεδα βιολογικής οργάνωσης απ' όσο πιστεύαμε έως σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία των οικοσυστημάτων», σημειώνουν οι ειδικοί.
Μάλιστα, κάνουν λόγο και για τους λαμπτήρες νέας γενιάς, που όπως λένε, ίσως επιδεινώσουν την κατάσταση στο μέλλον, γιατί έχουν την ικανότητα να φωτίζουν σε μεγαλύτερη ακόμα απόσταση, πολλαπλασιάζοντας τη φωτορύπανση.
 
 
πηγή: 24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου