Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Τεράστιες ζημιές άνω των 15 εκατ. ευρώ στο βαλσάμικο ξύδι από τον σεισμό στην Ιταλία



Τεράστιες ζημιές άνω των 15 εκατ. ευρώ στο βαλσάμικο ξύδι από τον σεισμό στην Ιταλία




Σύμφωνα με την κοινοπραξία βαλσαμικού ξυδιού IGV, «σε ορισμένες αποθήκες καταγράφηκαν απώλειες που ξεπερνούν τα 100.000 λίτρα».
Ο τομέας της παραγωγής βαλσαμικού ξυδιού στην Μόντενα, ένα προϊόν που χαίρει μεγίστης γαστρονομικής εκτίμησης σε όλον τον κόσμο, έχει υποστεί ζημιές τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ εξαιτίας του σεισμού που συγκλόνισε σήμερα τη βορειοανατολική Ιταλία, εννέα ημέρες μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση που έπληξε συνάμα και την παραγωγή παρμεζάνας, σύμφωνα με το newsit.gr
Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν εντοπιστεί στην εταιρεία Pontirol, που εδρεύει στο Σαν Φελίτσε σουλ Πανάρο και της οποίας οι αποθήκες καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας παραδοσιακών παραγωγών βαλσαμικού ξυδιού Ενρίκο Κορσίνι.
Για τον ίδιον, ο σημερινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ πρόκειται να «γονατίσει την οικονομία» της περιοχής. «Οι 200 επιχειρήσεις του τομέα σήμερα αγωνιούν διότι δεν γνωρίζουν πότε θα επαναληφθούν οι δραστηριότητες τους» , τόνισε ο Κορσίνι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας παραγωγών της Μόντενας, Τσέζαρε Ματσέτι, «πολλά βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του ξυδιού έως και 12 χρόνια, αναποδογύρισαν, ή αναμίχθηκαν» και οι κυματισμοί του υγρού στο εσωτερικό τους προκάλεσαν διαρροή του προϊόντος σε πολλά άλλα.
Το γνωστό ξύδι παράγεται αποκλειστικώς στις περιοχές της Μόντενας και του Ρηγίου Εμίλιας. Ένα μπουκάλι του πλέον εκλεκτού βαλσαμικού ξυδιού, της προστατευμένης ονομασίας ΑΟP, μπορεί να πωληθεί στην αγορά έως και 1.500 ευρώ το λίτρο, ενώ η συνηθισμένη ποικιλία IGP κοστίζει στο εμπόριο από 4 έως 20 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου