Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Η Νεκρά Θάλασσα πήρε την… ανιούσα

 
 
 
Το χαμηλότερο σημείο της Γης έχει αρχίσει να ανυψώνεται
H Νεκρά Θάλασσα, που στην πραγματικότητα είναι μια λίμνη κορεσμένη με αλάτι, βρέχει την Ιορδανία, το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη. Βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ο φλοιός της Γης βυθίστηκε πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια, και σήμερα η επιφάνειά της βρίσκεται 423 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η Νεκρά Θάλασσα έχει συρρικνωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι γύρω χώρες αντλούν νερό από τον Ιορδάνη ποταμό και τα μικρότερα ποτάμια που την τροφοδοτούν. Μετρήσεις με πλωτήρες δείχνουν ότι το διάστημα 1993-2001 η στάθμη της λίμνης έπεφτε κατά 88 εκατοστά τον χρόνο.
Αυτή η συρρίκνωση της λίμνης φαίνεται ότι επηρεάζει τον υποκείμενο έδαφος, αναφέρουν τώρα ερευνητές στο Journal of Geophysical Research: Solid Earth. Καθώς το νερό της λίμνης λιγοστεύει, ασκεί όλο και μικρότερη πίεση στον πυθμένα, ο οποίος τώρα «αναπηδά» προς τα πάνω.
Δεδομένα από δορυφορικά ραντάρ και σταθμούς GPS δείχνουν ότι η ανύψωση φτάνει τα 4,4 χιλιοστά το χρόνο.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε περιοχές όπως η Σκανδιναβία, η οποία είχε συμπιεστεί κάτω από αρκετά χιλιόμετρα πάγου κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Μετά το λιώσιμο των πάγων, το έδαφος αναπηδά προς τα πάνω, μια διαδικασία που συνεχίζεται τα τελευταία 15.000 χρόνια.


πηγή: Ταχυδρόμος του Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου