Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Φακελωτή (Phacelia tanacetifolia). Ένα από τα κυριότερα μελισσοτροφικά φυτά

 


Είναι φυτό μελιτογόνο, γυρεοφόρο και κτηνοτροφικό.
Ο σπόρος της ωριμάζει σε 60 ημέρες περίπου και πρέπει να αρδευτεί δύο τουλάχιστον φορές. Το ύψος του φυτού είναι 70 - 90 πόντους και η διάρκεια της ανθοφορίας 50 ημέρες.
Αποδίδει περίπου 40 κιλά μέλι το στρέμμα όταν χρησιμοποιείται ως μελιτογόνο φυτό.H φακελωτή, Facelia tanacetifolia, είναι ένα από τα κυριότερα μελισσοτροφικά φυτά και είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, καθόσον μπορεί να δίδει παρατεταμένες ανθισμένες φυτείες και τότε που η έλλειψη λουλουδιών στη φύση δημιουργεί συνθήκες πείνας στην κυψέλη.
Η φακελωτή είναι ετήσιο ποώδες φυτό της οικογένειας των Hydrophyllaceae προσαρμοσμένο σε ξηροθερμικές συνθήκες. Το φυτό φθάνει ύψος 70 με 80 εκ. και καταλαμβάνει χώρο διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών. Έχει φύλλα φτεροειδή, εναλλασσόμενα με χρώμα βαθύ πράσινο. Τα άνθη έχουν μακριούς στήμονες, είναι χρώματος μωβ και βρίσκονται σε ταξιανθίες στάχυ.
Η σπορά γίνεται ανάλογα με το πότε επιθυμούμε να υπάρχει ανθισμένη φυτεία φακελωτής για τις ανάγκες βοσκής των μελισσών μας. Η φυτεία αρχίζει να ανθίζει περίπου δύο μήνες από τη σπορά και η άνθιση διαρκεί επίσης δύο μήνες. Έτσι για να έχουμε ανθισμένη φακελωτή τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, οπότε είναι η καλύτερη εποχή αξιοποίησής της από τα μελίσσια, η σπορά πρέπει να γίνει Ιανουάριο - Φεβρουάριο. Για ανθισμένη φακελωτή μπορούν να γίνουν διαδοχικές σπορές από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο.


Οι παραπάνω φυτείες φακελωτής, με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, μπορούν να μείνουν ξηρικές. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστούν ένα με δύο ποτίσματα. Στην περίπτωση όμως που χρειαζόμαστε ανθισμένες φυτείες το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τότε η σπορά πρέπει να γίνει τον Ιούλιο. Στην περίπτωση αυτή το χωράφι και η φυτεία της φακελωτής χρειάζονται απαραίτητα πότισμα.
Η φακελωτή μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα σχεδόν τα εδάφη, αλλά προτιμά και δίδει πολύ μεγαλύτερη παραγωγή σε εδάφη μέτρια, υγρά και ηλιόλουστα, δηλαδή τα χωράφια να έχουν μεσημβρινή έκθεση χωρίς εμπόδια που σκιάζουν τη φυτεία.
Το χωράφι προετοιμάζεται με τον συνήθη τρόπο και πριν από τη σπορά δέχεται ένα φρεζάρισμα. Ακολουθεί η σπορά, η οποία μπορεί να γίνει με σπαρτικές σίτου, κατάλληλα ρυθμισμένες ή με πνευματικές μηχανές. Για μικρές εκτάσεις η σπορά μπορεί να γίνει με το χέρι "στα πεταχτά". Η ποσότητα σπόρου που χρειάζεται είναι από 800 μέχρι 1.000 γραμμάρια το στρέμμα. Επειδή ο σπόρος είναι λεπτός, θα πρέπει να αναμειχθεί με 3-4 κιλά άμμο και σε βάθος 0,5 έως 2 εκατοστά, ανάλογα με τη μηχανική σύσταση του εδάφους. Όταν η σπορά γίνεται μηχανικά, οι γραμμές σποράς απέχουν 35 με 50 εκ.

Οι σπόροι στο εμπόριο


Στο εμπόριο υπάρχουν σπόροι ποικιλιών φακελωτής που πωλούνται περίπου 20 ευρώ το κιλό. Η ποικιλία "Κυκλάδες" είναι δημιουργία του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και διακινείται από την εταιρεία "Ύψιλον". Η ποικιλία "Κυκλάδες" είναι άριστα προσαρμοσμένη στις ελληνικές συνθήκες και εξαιρετικά παραγωγική. Η άλλη ποικιλία, η "Angelia", είναι εισαγωγής από την εταιρεία "Σπύρου".
Κατά τη σπορά της φακελωτής, η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι τουλάχιστον 10ο C. Αυτό το δεδομένο σημαίνει ότι οι χειμερινές σπορές φακελωτής μπορούν να γίνουν μόνο σε ζεστές περιοχές της νότιας χώρας. Η φακελωτή δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από μηδέν 0οC.
Μετά το φύτρωμα η φακελωτή αναπτύσσει ισχυρό ριζικό σύστημα και πλούσια βλάστηση και ανταγωνίζεται επιτυχώς τα ζιζάνια. Η φυτεία της φακελωτής μετά το πέρας της άνθησης και βόσκησης των μελισσών, μπορεί να θεριστεί για παραγωγή σανού ή να χρησιμοποιηθεί για επί τόπου βόσκηση προβάτων και άλλων ζώων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου