Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Συνεργασία για το ελαιόλαδο μεταξύ Σ.Ε.ΔΗ.Κ. & Κύπρου

 
ΜΕΤΑΞΥ Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥΜε στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς της Κύπρου για θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας και την προώθηση της εμπορίας του ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του προέδρου του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., δημάρχου Ρεθύμνου, κ. Μαρινάκη και του επιστημονικού συμβούλου του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., δρος Νίκου Μιχελάκη.
Κατά τη διήμερη αυτή επίσκεψη, που έγινε στο πλαίσιο προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας, το οποίο έχει εγκριθεί και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκαν τεχνικές συναντήσεις με την υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας, αλλά και σημαντικές συναντήσεις με άλλους αυτοδιοικητικούς και συνεταιρικούς φορείς της Κύπρου.
Κατά την 1η ημέρα της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Κύπρου και της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας κατά τις οποίες εξετάστηκαν διάφορες τροποποιήσεις και βελτιώσεις για την ευρυθμότερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες δράσεις όπως:


• Δημιουργία και λειτουργία παρατηρητηρίου αγοράς ελαιολάδου με ηλεκτρονική ενημέρωση για τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
• Ημερίδες προβολής ελαιολάδου και διατροφικών προτύπων.
• Οργάνωση διαγωνισμών και εκδόσεις βιβλίων παραδοσιακής κρητικής και κυπριακής διατροφής.
• Οργάνωση Δικτύου ΜΜΕ αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου.
• Σεμινάρια στην Κρήτη και Κύπρο για στελέχη ελαιοτριβείων και τροποποιητικών επιχειρήσεων.
• Εκδοση οδηγών Ορθών Πρακτικών Ελαιοτριβείων.
• Σεμινάρια Οργανοληπτικής Αξιολόγησης στην Κύπρο.

Οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν κατά τη 2η ημέρα με σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου στην οποία συμμετείχε η γενική δ/ντρια του Υπουργείου, κα Αίγλη Παντελάκη, οι εκπρόσωποι του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου και ο πρόεδρος της ΣΕΚΕΠ (Ομάδας Ελαιοπαραγωγών Κύπρου), κ. Νικ. Κουζούπης. Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν γενικά οι δράσεις του προγράμματος και αποφασίστηκε η αναζωογόνηση και αναδιοργάνωση του Δικτύου 'ΕΛΑΙΟΓΕΥΣΙΕΣ' που υπήρχε στην Ανατολική και Δυτική Κρήτη με επέκτασή του σε όλη την Κρήτη και την Κύπρο. Στο Δίκτυο αυτό στο οποίο συμμετέχουν ταβέρνες, εστιατόρια και επιχειρήσεις προϊόντων με αποκλειστική χρήση ελαιολάδου, κρίθηκε απαραίτητο στη μεν Κρήτη η επέκταση της κατανάλωσης ελαιολάδου στα Μέσα Μαζικής Εστίασης, στη δε Κύπρο η αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου γενικά τόσο στα ΜΜΕ όσο και στις οικογένειες όπου ήδη βρίσκεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα απ’ την Κρήτη.


Η ΚΑΠ

Παράλληλα, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με την επικείμενη αναδιοργάνωση της ΚΑΠ και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Κύπρος σε αυτή, δεδομένου ότι αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. κατά το προσεχές εξάμηνο. Τέλος, αναφορά έγινε και για το θέμα της αποθεματοποίησης που έχει ήδη προκηρυχθεί και επισημάνθηκε ότι, πάρα το ότι οι δυνατότητες για τη συμμετοχή στο μέτρο αντικειμενικά είναι μικρές λόγω των χαμηλών αποθεμάτων που υπάρχουν στις δύο πλευρές, εν τούτοις οι παραγωγοί που ούτως ή άλλως διατηρούν για καιρό αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες αρκετών τόνων αναμένοντας καλύτερες τιμές, πρέπει να μελετήσουν το θέμα σε συνεργασία με τα ελαιοτριβεία, γιατί η επιδότηση που μπορεί να επιτύχουν οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι πολύ αξιόλογη, αφού σε προηγούμενες περιπτώσεις αντιστοιχούσε σε επιτόκιο 14 - 24% της αξίας του ελαιολάδου.
Κατά τη 2η ημέρα της παραμονής τους στην Κύπρο ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., κ. Μαρινάκης και ο κ. Μιχελάκης επισκέφτηκαν την Ενωση Κοινοτήτων Κύπρου, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρό της, κ. Κιτρομηλίδη Αντρέα και τον εκτελεστικό γραμματέα, κ. Δαμιανού Παναγιώτη, στα Γραφεία της Ενωσης. Κατά τη συνάντηση συζήτησαν θέματα σχετικά με το νέο πρόγραμμα «Δρόμοι Ελιάς στην Κρήτη, Κύπρο και Αιγαίο» που έχει υποβάλει ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. σε συνεργασία με την Ενωση και την Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου και περιλαμβάνει δράσεις χάραξης και ανάδειξης διαδρομών με αξιοθέατα ελαιοκομικής σημασίας (αρχαιολογικά μνημεία, μνημειακά ελαιόδεντρα, ελαιομουσεία, ελαιοταβέρνες κ.ά.) με στόχο την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού στην ενδοχώρα.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. επισκέφτηκαν τη ΣΕΚΕΠ (Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Κύπρου) όπου συναρτήθηκαν με τον πρόεδρο της Ομάδας, κ. Κουζούπη και τα μέλη του Δ.Σ., κ. Κωνσταντίνου και Πελεκάνο, όπου συζήτησαν τρόπους μελλοντικής συνεργασίας σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας, αλλά και την προώθηση της εμπορία του ελαιολάδου με κοινές δράσεις αύξησης της εσωτερικής κατανάλωσης στην Κύπρο, αλλά και στην Κρήτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου