Πρόκειται για μια κληρονομιά ανεκτίμητης οικολογικής και πολιτιστικής αξίας που σήμερα απειλείται από την εξάπλωση του κόκκινου σκαθαριού. Στο επίκεντρο το φοινικόδασος στο Βάι.
Είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στην Κρήτη και μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Μεσόγειο. Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όχι μόνο για την μεγάλη αμμώδη παραλία του αλλά και για το πανέμορφο φοινικόδασος.
Κι όμως, η απειλή του κόκκινου σκαθαριού είναι ορατή. Το φοινικόδασος κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Η εκδήλωση στο Ζάππειο έχει στόχο να αφυπνίσει, να ενημερώσει αλλά και να δώσει λύσεις. Tην Κυριακή 27/5 στις 12.30 στην αίθουσα 16.
Επιστήμονες, γεωπόνοι κι ερευνητές θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις για την αντιμετώπιση της απειλής και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα μέρη όπου φύεται ο Φοίνικας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Κέντρο Τεχνών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Μαρία Δαμίρη».
Στόχος της να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού στην Ελλάδα, για θέματα που αφορούν στην προστασία των υπό εξαφάνιση ειδών της χλωρίδας του τόπου μας.
Η εκδήλωση στο Ζάππειο θα είναι διαδραστική.
Εκτός των παρουσιάσεων από ξένους κι έλληνες ομιλητές θα υπάρχουν λογοτεχνικά δρώμενα, εικαστικές δημιουργίες και κατασκευή των πατροπαράδοτων παραδοσιακών βαγιών με φύλλα φοίνικα από το Ζακυνθινό καλλιτέχνη Παναγιώτη Γιατρά.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους φοίνικες του κήπου του Ζαππείου.
Οι ομιλίες:
-Ο Φοίνικας του Θεοφράστου-γενετική και οικολογική ποικιλομορφία: Robert Castellana, Ανθρωπολόγος
-Φοίνικας Θεοφράστου: Μπορεί να είναι η απάντηση στην εισβολή του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού; Δημήτρης Κοντοδήμας, Ερευνητής Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
-Δράσεις διατήρησης του Phoenix Theophrasti επι τόπου και εκτός τόπου: Κ. Κουτσοβούλου, Α.Καλτσής, Χ. Φουρναράκης, Κ.Α Θάνος, Τμήμα Βοτανικής Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ, Κέντρο Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Κατερίνα Κουτσοπούλου, υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Βιολογίας Εθνικού Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
-Σχέδιο δράσης για την διαχείριση των προβλημάτων των φοινικοειδών στην Ελλάδα. Πρόταση για το Βαι: Νίκος Θυμάκης, Γεωπόνος-Ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Φίλων των Φοινικοειδών
-Αντιμετώπιση της εισβολής του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού στους φοίνικες του Ζαππείου Μεγάρου: Δημήτρης Νικολάου, Γεωπόνος-Τμηματάρχης Γεωπονικού Τμήματος Κήπων του Ζαππείου Μεγάρου
Ο Φοίνικας του Θεοφράστου:Μεταξύ των πιο πολύτιμων τοπίων του Αιγαίου Αρχιπελάγους, οι επιστήμονες αναγνώρισαν, εδώ και πέντε δεκαετίες, τα αυτόχθονα δάση του Φοίνικα του Θεοφράστου, τα οποία σχηματίστηκαν αυθόρμητα, πολύ πριν την απαρχή του Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος τα τοποθέτησε στην Ελληνική Μυθολογία και αργότερα στη θρησκεία, στα ήθη και στα έθιμα.
πηγή: http://www.newsit.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου