Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Το άλογο εξημερώθηκε στη σημερινή Ευρώπη

 
 
 
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για ένα από τα πρώτα ζώα που εξημέρωσε ο άνθρωπος
 
 
 
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για ένα από τα πρώτα ζώα που εξημέρωσε ο άνθρωπος
Προτού ο άνθρωπος... δαμάσει το άλογο, αυτό ζούσε άγριο στα εδάφη της Ανατολικής Ασίας. Από τα αρχαία όμως χρόνια, ο άνθρωπος εξημέρωσε το ζώο αυτό για να τον βοηθήσει στην καλλιέργεια της γης αλλά και τους πολέμους.
Σύμφωνα με νέα διεθνή γενετική επιστημονική έρευνα, το άλογο εξημερώθηκε για πρώτη φορά στα εδάφη της σημερινής Ουκρανίας, της νοτιοδυτικής Ευρώπης και του δυτικού Καζακστάν.
Εδώ και αρκετές δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της καταγωγής των εξημερωμένων αλόγων. Με βάση αρχαιολογικά ευρήματα (όπως θραύσματα αγγείων με γάλα από φοράδες, μαζικοί τάφοι αλόγων, σχέδια αλόγων με άροτρα και άρματα κ.α.), έχει εδώ και καιρό υποστηριχθεί η θεωρία ότι το άλογο εξημερώθηκε στις ευρασιατικές στέπες.
Η νέα γενετική ανάλυση με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων από ερευνητές πολλών χωρών του τμήματος Ζωολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο όντως συνέβη πριν από περίπου 6.000 χρόνια.
 
 
 
πηγή: 24h NewsRoom
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου