Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Βρετανία: πολίτες εναντίον κυβέρνησης-βασιλικής οικογένειας για αιολικά πάρκα στην ύπαιθρο







Νέα έκθεση της κίνησης για την προστασία της βρετανικής υπαίθρου, Campaign to Protect Rural England (CPRE), κάνει λόγο για την αρνητική επίδραση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο φυσικό τοπίο και περιβάλλον.
Η έκθεση επισημαίνει ότι γίνεται εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές φυσικού κάλλους με συνέπεια να διαταράσσεται το οικοσύστημα και καλεί προς χάραξη μιας περιβαλλοντικά φιλικής στρατηγικής στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα.
Ο επικεφαλής της CPRE, Σον Σπιρς δήλωσε ότι οι επίγειες ανεμογεννήτριες απειλούν την “ομορφιά και ηρεμία δημοφιλών περιοχών φυσικού κάλλους” και προσθέτει πως η κίνηση “τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά παρατηρείται η ολοένα συχνότερη εγκατάσταση ανεμογενητριών σε ακατάλληλες τοποθεσίες”.
Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει ο Σπιρς “οι τοπικές κοινότητες βρίσκονται απροστάτευτες απέναντι στις κερδοσκοπικές κινήσεις μεγάλων εταιρειών, πράγμα που απειλεί να υπονομεύσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης στα απαιτούμενα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής”.
Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσεων ώστε η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Βρετανία να συμβαδίσει με την προστασία του περιβάλλοντος.

—Η Βασιλική Οικογένεια και τα αιολικά

Εντωμεταξύ, δρομολογείται η εγκατάσταση 45 ανεμογεννητριών στην έκταση Crown Estate που ανήκει στη Βασιλική Οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας. Στόχος είναι η ενίσχυση του βασιλικού εισοδήματος κατά 1 εκατ. λίρες ετησίως μέσω επιδοτήσεων ΑΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη δήλωσή του ο Πρίγκηπας Κάρολος είχε αποκαλέσει τα αιολικά πάρκα ως “απαίσιo λεκέ στο φυσικό τοπίο”, τα χαρακτήρισε “αχρείαστα” και την εγκατάστασή τους “ντροπή”.
Οι κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή κατηγόρησαν τη βασιλική οικογένεια για υποκρισία.
Τη διαχείριση της έκτασης Crown Estate -αξίας 7 δισ. λιρών- είχαν αναλάβει μέχρι πρότινος ανεξάρτητοι καταπιστευματοδόχοι, αλλά από το 2013 η βασιλική οικογένεια θα αναγκαστεί να επιβιώσει από δικά της μέσα ως αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων στα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Δεν είναι πρώτη φορά που η βασιλική οικογένεια προκαλεί αντιδράσεις για την περιβαλλοντική ευαισθησία ή μάλλον αναισθησία που επιδεικνύει.
Πριν από ένα χρόνο πολλοί είχαν κάνει λόγο για το «μαύρο» ενεργειακό αποτύπωμα της γαμήλιας τελετής ανάμεσα στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου Πρίγκηπα Γουίλιαμ και την εκλεκτή της καρδιάς του Κέιτ Μίντλετον.


πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου