Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Μαγνησία. Ο υγρότοπος της Κάρλας, μοναδικός βιότοπος του είδους Cobitis stephanidisi (Φεροβελονίτσα)

 
 
Παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ταμιευτήρας της Κάρλας και την αργή πορεία της αποκατάστασης του, το οικοσύστημα δείχνει επιπλέον σημεία ανάκαμψης και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας.

Ένα πολύ σπάνιο ενδημικό ψάρι εντοπίστηκε και παρακολουθείται από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, στον ταμιευτήρα της Κάρλας. Πρόκειται για το Cobitis stephanidisi, είδος «αίνιγμα» εξαιτίας της περιορισμένης κατανομής του, υψηλής προτεραιότητας διατήρησης με αναφορά στον υδροκρίτη της Κάρλας (Θεσσαλία).

Το είδος αυτό με το κοινό όνομα «Φεροβελονίτσα» περιγράφηκε από το Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου, πηγή που αποξηράνθηκε το 1998. Τελευταία αναφορά στο είδος γίνεται το 2001 στην πηγή Χασάμπαλη (λεκάνη Κάρλας), η οποία όμως επίσης αποξηράνθηκε.. Έκτοτε, περιορισμένες προσπάθειες από επιστημονικές ομάδες έλαβαν χώρα για τον εντοπισμό του είδους χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Η Φεροβελονίτσα προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως ζωικό είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος) και εντάσσεται στον κατάλογο των ειδών του Κόκκινου βιβλίου ως «Κρισίμως Κινδινεύον» τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό (μεσογειακό, ευρωπαϊκό) επίπεδο.

Ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου σε συνεργασία με Επιστημονικά Ιδρύματα μελετάει την γενετική του είδους έτσι ώστε να υπάρξει η οριστική ταυτοποίηση του είδους και άμεσα να προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες για την προστασία και διατήρησή του που θεωρούνται απαραίτητα για τη μελλοντική διατήρηση του είδους ή τη βελτίωση της κατάστασής του.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου