Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Ανιχνεύτηκαν τα πιο μακρινά ίχνη οξυγόνου στο σύμπαν

 
 
Τα πιο μακρινά μέχρι σήμερα ίχνη οξυγόνου σε ένα γαλαξία σε απόσταση 13,1 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, ανίχνευσε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, από την Ιαπωνία, τη Σουηδία και τη Βρετανία. Αυτό που στην πραγματικότητα έρχεται στο φως με αυτή την ανακάλυψη είναι ότι το οξυγόνο υπήρχε ήδη στο πρώιμο σύμπαν.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν την παρατήρηση με τη μεγάλη διάταξη τηλεσκοπίων ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Σύμφωνα με τη μελέτη το οξυγόνο που ανιχνεύθηκε στον αρχαίο γαλαξία SXDF-NB1006-2 είναι δέκα φορές λιγότερο σε σχέση με αυτό που υπάρχει στον γαλαξία μας σήμερα. Τα στοιχεία μαρτυρούν, πως ήταν ιονισμένο από την ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία των τεράστιων νεαρών άστρων του εν λόγω γαλαξία, η οποία διασπούσε τα άτομα του οξυγόνου.

Λίγο μετά τη δημιουργία του σύμπαντος, πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, υπήρχαν μόνο τα πιο ελαφρά χημικά στοιχεία υδρογόνο, ήλιο και λίθιο. Τα βαρύτερα στοιχεία, όπως άνθρακας και οξυγόνο, δημιουργήθηκαν αργότερα στο εσωτερικό των άστρων και με την πάροδο του χρόνου εξαπλώθηκαν στο σύμπαν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου