Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

"Ξεκληρίζουν" ρίγανη τσάι και φασκόμηλο από την Μεσσηνία

 
 
Διαστάσεις οικολογικής καταστροφής!

Σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, αυτές τις ημέρες, είναι σε εξέλιξη μια πραγματική επιδρομή για τη συλλογή ρίγανης, διαφόρων ποικιλιών τσαγιού αλλά και βοτάνων με θεραπευτικές ιδιότητες.
 
Διαστάσεις τείνει να λάβει η παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών όχι μόνο στην Μεσσηνία αλλά σε όλη τη χώρα.

Με την έναρξη του καλοκαιριού άρχισε η επιδρομή για την συλλογή μεγάλων ποσοτήτων ρίγανης, τσαγιού και άλλων βοτάνων.

Το κύριο πρόβλημα της παράνομης αυτής πρακτικής είναι η καταστροφή των φυτών, καθώς τη συλλογή αναλαμβάνουν έναντι πινακίου φακής άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ή δεν ενδιαφέρονται.
 
 
Η οικονομική κρίση δυσκολεύει πολύ τα πράγματα
 
Εκεί που κάποτε πήγαιναν δέκα άνθρωποι στα βουνά για να μαζέψουν και να πουλήσουν ρίγανη και τσάι, τώρα πηγαίνουν εκατό.
 
«Ένα κιλό ρίγανης “βγάζει” δέκα σακουλάκια, που πωλούνται προς 1,5 έως 2 ευρώ. Επομένως ένα κιλό ρίγανη μπορεί να αποφέρει μέχρι 20 ευρώ.
 
Αν βάλεις έναν εργάτη να μαζέψει καμιά τριανταριά κιλά την ημέρα, τότε μπορείς να βγάλεις έως 600 ευρώ/την ημέρα “μαύρα”»
 
Το 2013, ύστερα από πολλές αναφορές, η Ειδική Γραμματεία δασών εξέδωσε εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων προστασίας των αρωματικών- μελισσοτροφικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων.
 
«Τα αυτοφυή αρωματικά-μελισσοτροφικά φυτά και τα φαρμακευτικά βότανα της χώρας καταλαμβάνουν σημαντικές εκτάσεις του ελλαδικού χώρου, συμμετέχοντας στη σύνθεση δασικών και χορτολιβαδικών συστημάτων, συγκροτώντας, μαζί με τη δασική και χορτολιβαδική βλάστηση περιοχών, οικότοπους με οικολογική αξία για τη βιοποικιλό­τητά τους και τον οικοσυστηματικό τους ρόλο», αναφέρει.
 
«Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν τοπιακά περιοχές της χώρας και συνδέονται ιστορικά με την πορεία τόπων.
 
Επιπλέον, συμμετέχουν στην οικονομία περιοχών με τις προσφορές τους, όπως π.χ. με τη συμβολή τους στη μελισσοκομία.
 
Πολλά δε από τα φυτά αυτά τείνουν προς εξαφάνιση από περιοχές που κάποτε αφθονούσαν, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου που ενεργούνται σε βάρος τους (καταστροφική εκρίζωσή τους, συλλογή κατά την ανθοφορία τους, συνεχείς πυρκαγιές, εκχερσώσεις κ.λπ.)».
 
 
Με απόφαση δασάρχη
 
Τι ισχύει σχετικά με τη συλλογή αρωματικών φυτών; «Υπάρχουν περιοχές, λ.χ. οι προστατευόμενες, στις οποίες απαγορεύεται εντελώς»
 
«Κατά κανόνα, όμως, η συλλογή ρυθμίζεται με απόφαση του δασάρχη, ανά περίοδο και ανά είδος, όπως γίνεται με τη θήρα.
 
Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον δασάρχη να εκδίδει απαγορευτική διάταξη για τα φυτά αυτά, για λόγους δασοπονικούς, προστατευτικούς, τουριστικούς, αισθητικούς και εν γένει κοινής ωφελείας. Αλλά ακόμα και εκεί που επιτρέπεται η συλλογή, απαγορεύεται οπωσδήποτε η εκρίζωση».
 
 
Μισθώνουν εργάτες
 
«Οπως καταλαβαίνετε, το πρόβλημα δεν είναι η γιαγιάκα από το διπλανό χωριό, που θα μαζέψει ένα κιλό για να καλύψει τις ανάγκες της τον χειμώνα, αλλά οι εργάτες που τους βάζει κάποιος να μαζέψουν όσο πιο πολύ μπορούν, όσο πιο γρήγορα μπορούν»
 
«Αν ξέρεις να μαζέψεις τσάι, θα κόψεις συγκεκριμένα κλαδάκια με ψαλίδι, επιτρέποντας στο φυτό να επανέλθει ύστερα από μερικές ημέρες.
 
Θα χρειαστείς όμως 10 λεπτά σε κάθε φυτό.
 
Αν απλά το ξεριζώσεις και το χώσεις σε έναν σάκο, τελειώνεις αμέσως.
Η καταστροφή που προκαλείται όμως είναι μεγάλη.
 
Αν συνεχιστεί αυτό, σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε να βρούμε αρωματικά φυτά που είναι σήμερα κοινά, όπως οι διάφορες ποικιλίες του τσαγιού»
 
 
Διακινούνται μέσω Διαδικτύου
 
Εκτός από τα κοινά αρωματικά φυτά, όπως το τσάι και η ρίγανη, ιδιαίτερη σημασία έχει η παράνομη πώληση ελληνικών βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών.
 
Σύμφωνα με έρευνα περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης διακινούνται παράνομα μέσω Διαδικτύου, κάτι που αποδεικνύει το «όργωμα» απομακρυσμένων οικοτόπων για την κλοπή πολύτιμων φυτών.
 
Η έρευνα, εστίασε σε φυτώρια χωρών που παραδοσιακά εμπορεύονται φυτικά είδη είτε καλλωπιστικά είτε φαρμακευτικά, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
 
Έπειτα από εκτενή έρευνα για κάθε ένα από τα 1.415 ελληνικά ενδημικά φυτά, εντοπίστηκαν 588 περιπτώσεις εμπορίας από 73 φυτώρια, στην Ευρώπη, τη Β. Αμερική και την Αυστραλία.
 
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν 145 είδη – το 10% της ενδημικής χλωρίδας της χώρας το εμπορεύονται τώρα ή το έχουν εμπορευθεί στο πρόσφατο παρελθόν.


πηγή: http://newsmessinia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου