Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Οδηγίες Αντιπυρικής Προστασίας για Αγρότες

 
τρακτερ χόρτα  ΕΑ-ΦΜπ
 
Σώζουμε τις καλλιέργειες, το περιβάλλον και το εισόδημά μας
 
Συνεπείς οι αγρότες με την υποχρέωση καθαρισμού των εκτάσεών τους, προχωρούν αυτή την περίοδο σχεδόν μαζικά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, διασφαλίζοντας έτσι, κατά το δυνατό, την ίδια την εκμετάλλευσή τους. Η αποψίλωση γίνεται με ίδια μέσα που διαθέτουν οι παραγωγοί ή, σε περίπτωση απουσίας αυτών, απευθύνονται σε ιδιοκτήτες γεωργικών ελκυστήρων που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σ’ αυτή την περίπτωση το κόστος είναι 15-20 ευρώ/στρέμμα, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της έκτασης. Πολλοί αγρότες, πάντως, περιμένουν να περάσουν λίγες ημέρες ακόμη, ώστε να ξεραθούν τελείως τα χόρτα και να αποφύγουν την εκ νέου ανάπτυξή τους, λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων.
 
Σε κάθε περίπτωση, ο καλός καθαρισμός είναι βασική εργασία, την οποία και με συνέπεια εκτελούν κάθε χρόνο οι παραγωγοί. Το πρόβλημα εστιάζεται στις περιπτώσεις ελαιώνων και άλλων εκτάσεων οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν ασχολούνται με την καλλιέργεια και πιθανότατα δεν διαμένουν καν στην περιοχή. Πάντως, με δεδομένη την υπερανάπτυξη της παρασιτικής βλάστησης, λόγω των πολλών βροχών της περιόδου, μπαίνουμε πλέον στην «επικίνδυνη ζώνη», πολύ περισσότερο αφού οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σε επίπεδα μίνι καύσωνα τις επόμενες μέρες. Ως εκ τούτου, οι αγρότες οφείλουν να εντείνουν την προσπάθεια διασφάλισης των καλλιεργειών, άρα και του εισοδήματός τους!
 
Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε αγροτικές εκτάσεις από κακό χειρισμό των ιδιοκτητών, δυστυχώς συχνά με ολέθρια αποτελέσματα. Οι παραγωγοί θα πρέπει, συνεπώς, να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται να ανάψουν φωτιά, για κανένα λόγο και σε κανένα σημείο. Αυτό δύναται να επιτραπεί μόνο μετά από άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την λήψη κατάλληλων μέτρων που η Π.Υ. θα υποδείξει.
 
Τι πρέπει άμεσα να γίνει:
 
- Απομακρύνουμε τα καλάμια και γενικότερα την ξηρή βιομάζα από το χωράφι και τους αγρούς
- Κλαδεύουμε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους γύρω από το χωράφι σε ασφαλή ακτίνα
- Δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και τοποθετούμε τα εύφλεκτα υλικά σε απόσταση ασφαλείας από τις καλλιέργειες
- Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση πρόγνωσης ισχυρών ανέμων για την πρόληψη της φωτιάς.
- Διαθέτουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την κάλυψη της φωτιάς με χώμα μετά την απομάκρυνσή μας από την εστία
- Φροντίζουμε να υπάρχει τουλάχιστον μια βρύση με λάστιχο αρκετά μακρύ ώστε να καλύπτει όλους τους χώρους σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 
 
Επίσης:
 
- Ποτέ μην πετάτε αναμμένο τσιγάρο. Βεβαιωθείτε πριν απομακρυνθείτε ότι αυτό έχει σβήσει εντελώς.
- Μην αφήνετε σκουπίδια στο χωράφι. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
- Μην κάνετε χρήση υπαίθριων ψησταριών.
- Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
- Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
 
 
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:
 
- Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
- Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
- Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
 
Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112.


πηγή: http://www.e-ea.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου