Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Επιτυχής απεγκλωβισμός ελαφιού

 
platoni
 
Την 8η Ιουνίου 2016, ημέρα Τετάρτη και περί ώρα 8:00 δασοφύλακας της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αρνίθας για εγκλωβισμό ελαφιού (Dama dama) σε πλαστικά δίχτυα περίφραξης, στην αγροτική περιοχή της Απολακκιάς Ρόδου.

Στην περιοχή κινήθηκε οι δασοφύλακες Χουρδάκης Σταμάτης και Μαστροσαββάκης Σταμάτης που διαπίστωσαν ότι τα κέρατα αρσενικού ελαφιού, ηλικίας περίπου 12 ετών, είχαν μπλεχτεί στην περίφραξη αγροκτήματος, που ήταν κατασκευασμένη από πλαστικό υλικό. Οι δασοφύλακες έκοψαν το πλαστικό δίχτυ και απεγκλωβισαν με επιτυχία το ελάφι.
 
platoni_elafi
 
Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στις 2-6-16, στην περιοχή της Απολλακιάς και στις 31-5-16 στην περιοχή της Κατταβιάς, ενώ και στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί παρόμοια περιστατικά.

Η χρήση πλαστικής περίφραξης περικλείει σοβαρούς κινδύνους για τα αρσενικά ελάφια, που μπλέκουν τα κέρατά τους και δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν εύκολα, ενώ η απελευθέρωσή τους δεν είναι πάντα επιτυχής, καθώς τα άτυχα ζώα αντιδρούν έντονα στην ανθρώπινη παρουσία κατά την προσπάθεια να τα απελευθερώσουμε. Εξάλλου η πλαστική περίφραξη, που χρησιμοποιείται λόγω του μικρού της κόστους, δεν επιτελεί τον ρόλο της περίφραξης αφού είναι εύκολη η παραβίασή της από ανθρώπους και ζώα αλλά λειτουργεί βασικά σαν οριοθέτηση των καλλιεργειών. Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούνται οι αγρότες που τις χρησιμοποιούν να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους οριοθέτησης των καλλιεργειών τους και να ενημερώνουν πάντοτε τη Δασική Υπηρεσία για παρόμοια περιστατικά, ώστε ο απεγκλωβισμός των ζώων να γίνεται από υπαλλήλους μας, χωρίς κίνδυνο για τη ζωή των ελαφιών.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου