Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Προστασία φωλιών ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας Καρέτα (Caretta caretta) στην παραλία Κάτω Βερβένων Αρκαδίας

 
kato vervena
 
Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού προστατεύει τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα (Caretta caretta). Κατόπιν ενημέρωσης από ευαισθητοποιημένο πολίτη για πιθανές φωλιές ωοτοκίας στην παραλία Κάτω Βερβένων, προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης μετέβη στα σημεία, όπου διαπιστώθηκαν 4 φωλιές ωοτοκίας κατά μήκος της παραλίας.
 
Προκειμένου να ληφθούν τα σωστά μέτρα για την προστασία τους, το προσωπικό του ΦΔ επικοινώνησε με το σύλλογο για την προστασίας της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ώστε να γίνουν οι σωστές ενέργειες προφύλαξης του αναπαραγωγικού κύκλου του συγκεκριμένου είδους, λόγω της όχλησης από την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής (φώτα, οχήματα, ομπρέλες, ταχύπλοα, κ.α.). Έτσι, οι θέσεις φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας επισημάνθηκαν με ενημερωτικό έντυπο και περιφράχτηκαν, ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση ανθρώπων και τροχοφόρων στα σημεία.

Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) έχει χαρακτηρίσει 6 από τα 7 είδη θαλάσσιων χελωνών ως κινδυνεύοντα ή κρίσιμα κινδυνεύοντα. Από τα 7 είδη στον κόσμο, μόνο 3 απαντώνται τακτικά στη Μεσόγειο (Caretta caretta, Chelonia mydas και Dermochelys coriacea) και από αυτά μόνο η Καρέτα ωοτοκεί στην Ελλάδα. Η έντονη τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία είναι οι σοβαρότερες απειλές για την Καρέτα στην Μεσόγειο. Η ευαισθητοποίηση και σωστή ενημέρωση των πολιτών θα συμβάλλει θετικά στην προστασία της.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη βιολογία και τις απειλές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα περιπλανηθείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ
http://www.archelon.gr/index.php .
 
 
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης
Πληροφορίες: Άννα Κανελίδου
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021,
Fax: 27550 22806
Email:
info@fdparnonas.gr
Web:
www.fdparnonas.gr .


πηγή: www.fdparnonas.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου