Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

«Μαραθώνας: το επόμενο Βήμα». Συναίνεση και συνολική προσέγγιση, το κλειδί για την ανάπτυξη του ιστορικού τοπίου!


Ανάγκη για συναίνεση και συνολική προσέγγιση είναι η βασική πρόκληση και το ζητούμενο για την αναβάθμιση και ουσιαστική ανάπτυξη του Μαραθώνα, όπως κατέστη σαφές στην Ημερίδα: «Μαραθώνας: το επόμενο Βήμα» που διοργάνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όλοι οι αρμόδιοι Φορείς και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι ώστε να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση του ιστορικού τόπου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Π. Φιλίππου, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Η. Ψινάκης, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΕΠΑΣΜ Χ. Καμπεζίδης, η Δ/ντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής Α. Λαζαρίδου, η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Καρδαμίτση – που χειροκροτήθηκε για την αποφασιστικότητα της υπηρεσίας να εφαρμόσει τη νομοθεσία κατεδαφίζοντας τις πρώτες παράνομες ταβέρνες πάνω στην παραλία του Σχινιά – κ.α. κατέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις. Παράλληλα, τονίσθηκε η σημαντικότατη βιοποικιλότητα του υγρότοπου από τον Λ. Σταύρακα, Ερευνητή της Ορνιθολογικής Εταιρείας, η δυνατότητα αξιοποίησης του πεδίου της μάχης σύμφωνα με επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, από τον Θ. Δοξιάδη, Αρχιτέκτονα Τοπίου και η σημασία της Εκπαίδευσης για την Αειφορική Ανάπτυξη της περιοχής από την Ε. Αγγελίδου, Δρ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & πρώην Υπεύθυνη ΠΕ-ΔΔΕ Αν. Αττικής.

Σύμφωνα με τις θέσεις της ΕΛΛΕΤ, τις οποίες παρουσίασε η Αντιπρόεδρος Λ. Καρρά, τα επείγοντα πρακτέα – που προέκυψαν από συζητήσεις με όλους τους εμπλεκομένους φορείς και στα οποία διαφαίνεται συναίνεση – ώστε από αυτό το καλοκαίρι η περιοχή να μην επιβαρυνθεί πλέον, περιλαμβάνουν:

- την εξασφάλιση συνεχούς συγκοινωνίας (με λεωφορείο, τρενάκι ή ενοικιαζόμενα ποδήλατα) από το Κωπηλατοδρόμιο ως την Κυνοσούρα, ώστε να απαγορευθεί η είσοδος αυτοκινήτων στο δάσος και να αποφευχθεί η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του σπάνιου δάσους. Τα έσοδα εξάλλου από το μέτρο αυτό θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος φυλάκων του δάσους και καθαριστών της παραλίας.
- την επείγουσα εξασφάλιση της λειτουργίας - σε κατάλληλα σημεία του πευκοδάσους - πυροσβεστικών κρουνών, αφού δεν μπορεί να αποκατασταθεί το πλήρες σύστημα πυρόσβεσης που είχε κατασκευαστεί το 2004. 
- την απομάκρυνση και των λίγων παράνομων ταβερνών που απομένουν στην παραλία Σχινιά, μετά τις τελεσίδικες αποφάσεις για κατεδάφισή τους που οδήγησαν στην εφαρμογή του νόμου από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τις πρώτες τρεις.
- την ασφαλτόστρωση από την Περιφέρεια Αττικής του 1 χλμ. χωματόδρομου που απομένει, ο οποίος οδηγεί προς τον οικισμό των δικαστικών, παρακάμπτοντας τον υγρότοπο ώστε να μην διασχίζεται το πολύτιμο δάσος.
 
 
Ποιες είναι οι κοινές παραδοχές:
 
- Είναι μια περιοχή όπου απαιτείται να ασκηθεί «Ολοκληρωμένη Διαχείριση» μια από τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής οικολογίας και της αειφορίας. Αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα και όχι να εκπονούνται αποσπασματικά.
- Σημαντικό μοχλό ανάπτυξης αποτελούν οι δυνατότητες διεθνοποίησης με ανοίγματα προς το εξωτερικό (βάσει του brand name της περιοχής και του Μαραθωνίου δρόμου), αλλά θα πρέπει να γίνουν στη βάση ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδίου.
- Η αξιοποίηση της ιστορικής μάχης μπορεί να προσελκύσει μια ειδική κατηγορία τουριστών, όπως για παράδειγμα γίνεται με την περιοχή της Μάχης του Βατερλώ κ.α.)
- Η πρόταση για ένταξη του Μαραθώνα στον Κατάλογο Μνημείων Διεθνούς Κληρονομιάς της UNESCO θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη.

Στην περιοχή Σχινιά (περιοχή Natura) το ισχύον θεσμικό πλαίσιο βάζει τάξη, προβλέποντας ζωνοποίηση και μέτρα διαχείρισης. Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα το σύστημα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών χωλαίνει, αλλά η περιοχή του Σχινιά είναι η μια από τις 2 στην χώρα που διαθέτουν σχέδιο διαχείρισης. Συνεπώς το θεσμικό πλαίσιο του Σχινιά αποτελεί τη βάση νομιμότητας και συναίνεσης εφόσον περιέχει προτάσεις και ρυθμίσεις για τα επείγοντα θέματα του Μαραθώνα.
 
 
Εξάλλου, τονίσθηκαν ακόμα:
 
- η στήριξη των υπεύθυνων αρχαιολόγων για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των τόσο σημαντικών μνημείων του Μαραθώνα, ώστε να καταστούν επισκέψιμα το συντομότερο
- η ανάγκη συμβολής του ΣΕΓΑΣ στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαραθώνα  
- η ανάγκη στροφής της αγροτικής παραγωγής σε βιολογικές καλλιέργειες και η χρήση νερού από την λίμνη για τον καθαρισμό του υδάτινου ορίζοντα
- η αξιοποίηση των ιστορικών κτηρίων με νέα χρήση: π.χ. το πρώτο οινοποιείο της Ελεύθερης Ελλάδας, το οινοποιείο Σκουζέ, που βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, θα μπορούσε να γίνει Μουσείο της Μάχης και της Δημοκρατίας, με διεθνείς συμμετοχές

Τέλος, ο μεγάλος τομέας του Τουρισμού χρειάζεται και αυτός να εμπλακεί στην προσπάθεια αυτή με μια αναβάθμιση υπηρεσιών και αισθητικής, που θα αποτελέσει ουσιαστική επένδυση στον τόπο και θα συνάδει με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Αττική: ήπιος τουρισμός και επέκταση του χρόνου παραμονής. Το ευτύχημα είναι ότι μέχρι σήμερα έχει κρατηθεί χαμηλό το ύψος των κτισμάτων και αυτό από μόνο του εξασφαλίζει ανθρώπινη κλίμακα στην περιοχή.

Οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων κατέδειξαν ότι οι συνθήκες απαιτούν πλέον την συνεργασία όλων για την άμεση εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και την προστασία του ιστορικού τόπου με στόχο την ουσιαστική ανάδειξή του.

Η ΕΛΛΕΤ, που έχει επιδείξει πολυετή δράση για την ανάδειξη του Μαραθώνα, ανοίγει το διάλογο, ώστε να προχωρήσει ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων, πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις, και με συγκεκριμένες προτεραιότητες. 

dt_hmeridamarathona_9_6_2016.pdf .


πηγή: http://www.ellet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου