Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ελένη Μαλούπα: Καλλιεργήστε κρίταμο


Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας των καλλιεργειών των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών
 
«Ένας εφικτός στόχος για την Ελλάδα, μια χώρα με την πιο πλούσια βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, είναι να αυξηθούν τα στρέμματα σε 100.000 με Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά και να ανέβει ο εξαγωγικός δείκτης στο 5%, ο οποίος μόλις αγγίζει το 0,5%».

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, η Δρ Ελένη Μαλούπα, Διεθύντρια Φυτικής Παραγωγής Β. Ελλάδας στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφερόμενη στο πρώτο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ) στη Θράκη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στον Αστέρα Αλεξανδρούπολης.

Η κ. Μαλούπα εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός πως η γειτονική Βουλγαρία, προχωρεί σε ενέργειες εκμηχάνισης των ΑΦΦ, δηλαδή προσκαλεί άλλους παραγωγούς από άλλες χώρες, απορροφά τις ποσότητες και τις διοχετεύει στις αγορές της Ευρώπης, που διψούν για τα προϊόντα των ΑΦΦ. Ενώ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το κάνει και η Ελλάδα, η οποία κινείται μεν, αλλά αργά στον τομέα των ΑΦΦ, καθώς υπάρχει ανασφάλεια ως προς την διάθεση του προϊόντος και λείπει η κουλτούρα συνεργασίας, στοιχείο απαραίτητο για την καλλιέργεια των ΑΦΦ.

Αναφερόμενη στις εργασίες που κάνει η ίδια και οι συνεργάτες της για την άρση αυτών, η χιακής καταγωγής κ. Μαλούπα, γνωστή στο ευρύτερο κοινό από την ενασχόλησή της με τον Βοτανικό Κήπο Αιγαίου, στάθηκε στα προγράμματα κατάρτισης ομάδων που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν την καλλιέργεια ΑΦΦ, όπως και την πιστοποίηση που τους δίνεται.

Τέλος για άλλη μια φορά κάλεσε τους παραγωγούς να εμπιστευθούν την καλλιέργεια του κρίταμου, μια και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το καλλιεργεί με απίστευτες φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. «Αρκεί να σημειώσουμε πως τα 3 μιλιλίτρα αιθέριου ελαίου του κρίταμου κοστίζει 25 ευρώ», τόνισε καταλήγοντας η κ. Μαλούπα.



πηγή: http://www.aplotaria.gr/

*Πληροφορίες από ΕΡΑ Κομοτηνής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου